Vad är en morgongåva?

Att ge bort en morgongåva på morgonen efter bröllopsnatten är tradition med gamla anor. Traditionellt är det den nygifte mannen som ger en morgongåva till sin nya fru på morgonen efter bröllopet.

 

Förr i tiden var morgongåvan obligatorisk och var tänkt som en försäkring om något skulle hända mannen. En typisk morgongåva kunde vara en bit mark, pengar, ett hus, arbetsdjur eller något annat som kunde vara till hjälp för en ensamstående kvinna. För man ska komma ihåg att de sociala skyddsnät vi har idag är relativt nya påfund. Morgongåvan var därför viktig.

 

Idag ger man oftast bort ett smycke eller något annat personligt och det är vanligt att både brudgummen och bruden ger varandra varsin morgongåva.

 

Varför ger man bort en morgongåva?

Bröllop är idag synonymt med kärlek – man gifter sig med den man älskar och firar med nära och kära. Det är en fantastisk upplevelse att vara med och fira två personer som älskar varandra.

Så har det däremot inte alltid varit – i bondesamhället sågs bröllopet som en rent praktisk angelägenhet. Bröllop var ofta strategiska och affärsmässiga överenskommelser. Bland adel och kungligheter var ett bröllop storpolitik och inte sällan en internationell angelägenhet.

Bland vanligt folk ute på landet kunde huvudsyftet med ett bröllop vara att slå samman gårdar och på sätt gynna båda bruden och brudgummens familjer ekonomiskt. Eventuell kärlek mellan brud och brudgummen var mer att betrakta som en trevlig bonus, men inte ett krav.

På samma sätt som bröllopet har gått från en praktisk angelägenhet till en kärleksgest så har morgongåvan gjort samma resa.

Morgongåvan har rötter långt tillbaka i tiden. På artonhundratalet och tidigare fanns inga sociala skyddsnät utöver familjen och möjligtvis kyrkan. Morgongåvan var därför direkt nödvändig för kvinnans överlevnad om maken skulle avlida. Kvinnor hade helt enkelt få möjliga inkomstkällor.

Idag är morgongåvan främst en fin romantisk gest. Och det är lika vanligt att maken och makan ger varandra en morgongåva dagen efter bröllopet. Morgongåvan är ofta ett smycke eller något annat personligt.

 

Historien bakom morgongåvan

Förr i tiden hade kvinnor få rättigheter. I Sverige blev inte gifta kvinnor fullt myndiga personer förrän 1921. Eftersom kvinnor inte heller hade lika arvsrätt och hade få möjligheter att försörja sig på egen hand fungerade morgongåvan som en slags livförsäkring och ekonomisk trygghet om maken skulle gå bort.

Åkermark

En bra morgongåva skulle därför vara tillräckligt värdefull för att kunna försörja kvinnan. Typiska morgongåvor var hus, pengar eller mark att bygga och odla på.

Eftersom morgongåvan var så pass viktig för kvinnans framtida trygghet var den även obligatorisk och till och med lagstiftad fram till år 1920.

Men redan innan detta gjordes vissa lagregleringar som påverkade morgongåvan. På 1700-talet så övergick den istället till att vara mer lik den som vi ser idag – en mindre, symbolisk gåva snarare än en ekonomisk trygghet.

När morgongåvan inte längre var lika bunden till att vara en ekonomisk trygghet för kvinnan så blev istället symboliska gåvor populära, inte minst smycken. Ett klassiskt smycke att ge bort som morgongåva är halsband med tillhörande en öppningsbar medaljong.

I medaljongen fanns antingen ett handmålat porträtt eller en hårlock från maken, för att kvinnan alltid skulle kunna bära med sig en liten del av sin kärlek. När fotografiet blev allt vanligare ersattes det handmålade porträttet med ett foto av maken.

Utöver detta hade morgongåvan en patriarkal dimension som få tänker på idag. Den var ett sätt för mannen att tacka kvinnan för hennes oskuld, vilket är anledningen till att den ofta ges på morgonen efter bröllopet.

På morgonen efter bröllop hade bröllopsparet ingått äktenskap med allt vad det innebär. Morgongåvan symboliserade att båda genomfört vad som var förväntades av dem under bröllopsnatten.

 

Morgongåvan idag

Idag är morgongåvan inte längre obligatorisk och få ger bort praktiska saker som åkermark eller oxar. Men traditionen lever kvar och är idag mer ett sätt att visa och bekräfta sin kärlek.

Morgongåvan är inte heller specifikt något som mannen ger till sin nya fru. Idag är morgongåvan snarare en romantisk present som brudparet ofta ger till varandra dagen efter bröllopet.

För många är traditionen med morgongåvan främst en fin gest och ytterligare ett kärleksbevis. Smycken i guld är populära morgongåvor, men en bra morgongåva behöver absolut inte vara en kostsam historia. De finaste presenterna är – och kommer i mina ögon alltid vara – de som har en personlig betydelse.

 

Tips på morgongåvor för både henne och honom!

Eftersom det idag inte finns någon lag som bestämmer över storleken på morgongåvan, kan man låta fantasin flöda fritt. Morgongåvans traditionella mening är att visa kärlek och lycka över att leva tillsammans med varandra som gifta.

Mitt bästa tips är därför att ge bort något som på ert eget sätt symboliserar er kärlek och som är personligt – utgå från vad din partner tycker om.

 

Klassisk morgongåva: smycke

Hängsmycken

Precis som vid andra högtider och firanden så är ett smycke en av de mest populära och klassiska morgongåvorna att ge bort. Det fina med ett smycke är att det går att anpassa väldigt mycket.

I de flesta fall är smycken en gåva som personen i fråga kan använda hela livet. I mina ögon är det bäst att välja ett smycke som inte är för trendstyrt utan håller stilmässigt i många år.

Medaljonghalsbandet som var vanligt under 1700-talet håller verkligen som morgongåva än idag. Det kan knappast bli mer personligt än en medaljong med ett fotografi. Kanske från en av era favoritstunder eller din respektives favoritbild på dig själv?

Eller varför inte satsa på halsband i guld och/eller ett med en enkel diamant, ädelsten eller hängsmycke? En slipsnål eller manschettknappar med bröllopsdatumet ingraverat är en bra morgongåva till den stilmedvetne mannen.

Smycken är vackra, kan användas hela livet och är en fin symbol för kärleken till varandra. Vackra och hållbara smycken finns dessutom i alla prisklasser.

 

Klocka – En tidlös morgongåva

Analogt armbandsur

En klocka är i likhet med smycken en populär gåva att ge bort dagen efter bröllopet och passar i stort sett alla. En klocka är en vacker accessoar som mycket väl kan symbolisera kärleken och därför en bra morgongåva. Vilken typ av klocka du ska satsa på beror förstås på hur intresserad din partner är av klockor.

Det finns väldigt många fina vintageklockor som kan vara värda att spana in när om du på jakt efter en morgongåva. En vintageklocka bär ofta på en spännande historia.

Ett annat plus är att du i vissa fall kan komma lindrigt undan prismässigt. Om du vill veta lite mer om vad du ska tänka på när du köper en klocka så kan jag tipsa om vår klockexpert Jimmy.

 

Modern morgongåva – En gemensam upplevelse

Par hoppar fallskärm

Känner du inte för att ge bort en morgongåva i form av en fysisk sak så är en upplevelse precis lika härlig. Att få uppleva någonting tillsammans är ett fint sätt att skapa kärleksfulla minnen på och går även att anpassa utifrån vad man tycker om och vilken budget man har.

Att ta en avkopplande spaweekend tillsammans, gå på vinprovning eller plocka ihop en  picknickkorg med god mat och åka till ett vackert ställe är bara några få exempel på allt man kan göra tillsammans. Eller varför inte satsa på något mer äventyrligt som att hoppa fallskärm.

 

Minnesgåva

En av de mest betydelsefulla och fina presenterna man kan ge någon, oavsett tillfälle, är ett gemensamt minne. Här är det bara fantasin som sätter stopp. En inramad bild på er två eller ett album med bilder på era resor/upplevelser tillsammans. Kanske en pryl som symboliserar en anekdot eller rolig händelse som ni delat?

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0