Ädelsten

Lapis lazuli

12 min läsning

Ädelstenar

Blogg och artiklar

Datum 10 november 2020
innehåll Lie Lundberg
Hängsmycke med lapis lazuli

Ädelstenar

Blogg och artiklar

Datum 10 november 2020
innehåll Lie Lundberg
Foto Förnamn Efternamn

Vad är Lapis Lazuli?

 

Lapis lazuli är en blåfärgad ädelsten som använts av oss människor i smycken, prydnadsföremål och som pigment i målarfärger i tusentals år. Idag används lapis lazuli främst i smycken och ibland klockor.

 

Ett exempel är den Rolex Daytona med urtavla av lapis lazuli som såldes på Sotheby’s i Hong Kong för 3,27 miljoner dollar i januari 2020. För övrigt den dyraste automatiska kronografen någonsin.

 

Namnet lapis lazuli kommer från det latinska ordet lapis som betyder sten och från arabiskans azul som betyder blå.

 

Utseende och egenskaper

Till skillnad från de flesta andra riktigt eftertraktade ädelstenar består inte lapis lazuli av ett enda mineral. Lapis består av flera olika och blandningen kan skilja sig åt kraftigt från en sten till en annan.

 

Den blå färgen som är utmärkande för lapis lazuli kommer främst från lazurit, ett blåfärgat fältspatsbaserat silikat. Lapis lazuli i ädelstensklass består i regel av 25 till 40 % lazurit. Vanligtvis innehåller lapis lazuli även vit kalcit, blå sodalit och pyrit.

En bit obehandlad lapis lazuli med tydligt inslag av kalcut

En bit obehandlad lapis lazuli. De vita stråken består av kalcit. 

 

Vissa exemplar kan även innehålla augit, diopsid, enstatit, glimmer, hauynit och hornblände. För att en specifik bit sten ska få kallas lapis lazuli ska den ha en distinkt blå färg och innehålla minst 25 procent blå lazurit.

 

Vid sidan av lazuriten är kalcit det vanligaste ämnet i lapis lazuli. I somliga fall går att se mycket tydligt att en bit lapis innehåller kalcit. Det brukar synas genom att stenen har vita skikt eller stråk. Kalciten kan också ha blandas ut med lazuriten under bildningsprocessen, vilket ger stenen en blek denimblå nyans.

 

Inslag av pyrit uppträder vanligtvis i slumpmässigt placerade prickar som är guldfärgade. Om stenen innehåller mycket pyrit kan den få tydliga guldfärgade strålar, solida skikt eller fläckar. I vissa fall har pyriten fyllt ut sprickor och håligheter inne i stenen. De kan vara svåra att se, men kan ge stenen en starkare lyster.

 

Eftersom lapis lazuli består av flera olika mineral som blandats samman är det svårt att bestämma hårdheten för en bit lapis. De olika mineralen har nämligen helt olika egenskaper. En del av stenen kan därför vara mycket hård medan andra delar är avsevärt mjukare och mer porösa.

 

Kalciten har vanligtvis en hårdhet på 3 på Mohs hårdhetsskala medan pyriten kan ha värden på ända upp 6,5 på samma skala. Hur hård en bit lapis lazuli är beror därför på vilken bit av stenen du testar.

 

Lapis Lazuli – fyndplatser och utvinning

Lapis bryts på flera platser i världen. Det finns dock ett ställe som är hem till många stora lapis lazuli-fyndigheter och är världens ledande exportör: Afghanistan. Afghanska lapis lazuli anses överlag vara finast och mest värdefull.

 

Historiskt sett har merparten av all lapis lazuli som håller ädelstenskvalitet brutits just i Afghanistan. I Badakshan-regionen nära den ryska gränsen har lapis lazuli utvunnits i minst 6 000 år.

 

Gruvorna Badakshan ligger på hög höjd, över 3 000 meter ovanför havet. Därför är det svårt att transportera maskineri som är nödvändigt vid gruvarbete till fyndplatserna. Man använder därför i stor utsträckning traditionella utvinningsmetoder och verktyg.

 

Mineralerna som utvunnits transporteras sedan ner för berget med hästar och mulåsnor. Något som sammantaget gör att utvinningstakten är ganska låg och det drar förstås upp priset på afghansk lapis lazuli.

 

Chile, Ryssland, Argentina och Pakistan har också betydande lapis lazuli-fyndigheter. I USA finns flera mindre fyndigheter av lapis, framför allt i Kalifornien, Colorado och Arizona. Även Norge har mindre fyndigheter av lapis lazuli.

 

Lapis Lazuli i historien

Lapis lazuli has varit en populär ädelsten i hela den mänskliga kulturhistorien och omnämns redan i bibelns Moseböcker. Lapisen användes för att tillverka pärlor, smycken och mindre skulpturer. Man har också hittat fornlämningar med smycken som innehåller lapis lazuli som är minst 5 000 år gamla i bland annat Irak, Pakistan och Egypten.

 

Fynden visar tydligt att lapis lazuli hade flera användningsområden. Dels användes den i smycken och prydnadsföremål som skålar och vaser, religiösa föremål och artefakter. Pulveriserad lapis lazuli användes också som pigment för smink och kroppsmålning.

 

I äldre tider, innan modern teknik för att klassificera ädelstenar fanns, var det vanligt att man blandade ihop lapis lazuli med safir. I bibelns Moseböcker omnämns safir flera gånger, men de flesta experter är idag överens om texterna egentligen refererar till lapis lazuli.

 

Safirerna som nämns i bibeln har nämligen i flera fall inskriptioner på hebreiska. Och det är just det som är problemet. Safir är ett mycket hårt material, det är bara diamant som är hårdare.

 

Det här betyder att skulle varit extremt svårt att gravera safirer under biblisk tid. Därför anser forskarna att det med all sannolikhet är det betydligt mjukare materialet lapis lazuli som avses i bibeln. I moderna översättningar av bibeln har man rett ut det antika missförståndet och skriver lapis lazuli där det bör stå så istället.

 

Det är först under medeltiden som lapis lazuli dyker upp i Europa. Marco Polos och hans expedition på 1200-talet var bland de första europeerna som upprättade handelsvägar med orienten och han besökte även de afghanska gruvor där lapis lazuli utvanns.

 

Handelsresande förde sedan med sig smycken med lapis lazuli hem till Europa. Både i form av färdiga smycken men också hela bitar av obehandlad lapis.

 

Den nya ädelstenen blev snabbt populär och eftertraktad bland de som hade råd, vilka inte sällan var kungligheter. En annan grupp som snabbt fattade tycke för den blå ädelstenen var konstnärer.

 

Lapis lazuli och färgen ultramarin

Det visade sig nämligen att mald lapis lazuli blandad med olja eller vatten blev en fantastisk oljefärg och akvarell. Färgen fick namnet ultramarin och var länge de självklara valet för den som ville måla ett trovärdig himmel eller ett intagande hav.

 

Många berömda och historiska målningar innehåller därför lapis lazuli-baserad ultramarinblå färg. Några nämnvärda exempel är Stjärnenatt över Rhône av Van Gogh som idag finns att beskåda på The Museum of Modern Art i New York, Johannes Vermeers Flicka med örhänge och Giovanni Sassoferratos Jungfrun i bön.

 

Idag används lapis lazuli främst i smycken och prydnadsföremål. Eftersom det finns betydligt billigare sätt att framställa fin blå färg används lapis inte som längre som pigment i särskilt hög utsträckning.

 

Men visst finns det undantag, exempelvis konstnärer som målar med historiska motiv och vill använda periodkorrekta material och färger. Hos välsorterade färghandlare går det fortfarande att köpa ultramarinblå målarfärg som innehåller äkta afgansk lapis lazuli.

 

Värdering av lapis lazuli

Vad som är fin lapis lazuli beror mycket på tycke och smak. De flesta tenderar att uppskatta lapis som har en djupt blå färg, gärna med violetta inslag.

 

Andra föredrar lapis som har inslag av guldfärgad pyrit och mindre stråk av vit kalcit. Överlag tenderar alltför mycket pyrit som kan ge stenen en blekare nyans och att dra ner värdet. Grå inslag minskar också värdet.

 

Ett riktigt värdefullt exemplar av lapis lazuli ska helst inte ha några synliga inslag av vit kalcit på ytan. Men mindre inslag kan accepteras om stenen är fin i övrigt. Lapis med alltför mycket av pyrit får en blek grönblå färg, vilket är mindre uppskattat.

 

Handelsnamn

Den lapis lazuli som säljs på värdsmarknaden får olika handelsnamn eller grader som markerar vilken färg de har och hur mycket pyrit de innehåller. De finns tre olika grader:

 

Afghansk lapis lazuli

Har en intensiv och enhetlig mellanmörk blå färg med inslag av violett. För att klassas som afghansk lapis ska stenar innehålla en liten mängd pyrit och inga synliga inslag av vit kalcit.

 

Rysk/sibirisk lapis lazuli

Kan ha olika blå nyanser av varierande intensitet. Innehåller oftast synliga inslag av gul pyrit. Rysk lapis lazuli får innehålla en mindre mängd kalcit.

 

Chilensk lapis lazuli

Har ofta grönfärgade fläckar och stråk och tydliga inslag av vit kalcit i form av vita fläckar i stenen.

 

Vad kostar lapis lazuli?

Lapis kan kosta allt från väldigt lite till väldigt mycket. Den mest värdefulla och djupt blå lapisen kommer nästan uteslutande från Afghanistan. Det är svårt att ställa upp en enhetlig pristabell för lapis lazuli eftersom varje exemplar måste bedömas för sig. Många handlare använder sig inte heller av några officiella grader utan bedömer varje bit lapis efter rent subjektiva parametrar.

 

Det finns också flera olika gradsystem som olika handlare hittat på själva. Ett system graderar lapis från C (det lägsta värdet) till AAA för den finaste afghanska lapisen.

 

Ett konkurrerande system tillämpar en tolvgradig skala där den finaste lapisen får ett betyg från 4 till 1. Den allra finaste lapisen i klass 1 kostar i genomsnitt 2 000 dollar per kilo, men enstaka exemplar kan kosta betydligt mer än så.

 

Imitationer av lapis lazuli

Som alltid när ett material är ovanligt och eftertraktat finns imitationer av laps lazuli av andra billigare material. Om du funderar på köpa ett smycke som innehåller lapis rekommenderas därför att du vänder dig till en etablerad och seriös handlare.

 

Det händer nämligen att färgat glas, plast och andra stenar säljs som lapis lazuli. Även andra stenar som jaspis färgas ibland blå och säljs som lapis.

 

Enklare imitationer, som de av färgat glas, brukar var relativt enkla att avslöja eftersom de aldrig innehåller några inslag av gul pyrit. Det finns också syntetiskt framställda lapis lazuli som mycket väl kan vara fin, men den är inte särskilt värdefull. Syntetisk lapis kan vara väldigt övertygande och i regel krävs det en kunnig gemmolog för att skilja den från naturlig lapis lazuli.

 

Behandlingar

Lapis lazuli behandlas vanligtvis efter att den brutits och innan den säljs som ädelsten. Eftersom Lapis lazuli är ett ganska poröst material är det lätt att färga, färgen tränger snabbt in i stenen och absorberas.

 

Mycket av den lapis lazuli som säljs som ädelsten har färgats med blå färg för att dölja inslag av vit kalcit. Andra vanliga behandlingar är vaxbehandling för förstärka lystern och sluta in den färgade kalciten.

 

Så sköter du om din lapis lazuli

Halsband med lapis lazuli hänge

Lapis är ett relativt mjukt material, i alla fall om man jämför den med ädelstenar som diamant och safir. Eftersom lapis lazuli har en unik sammansättning kan vissa exemplar vara mjuka och ömtåliga, åtminstone kan delar av stenen var det. Du bör därför tänka på vad du gör när du rengör och förvarar dina lapissmycken.

 

Lapis lazuli rengörs bäst med en mjuk trasa. Om du har ett smycke med infattad lapis, som ett guldhänge, kan du rengöra metalldelarna genom att doppa en tandborste i varmvatten med lite diskmedel och gnugga den försiktigt.

 

Det är inte så vanligt att lapis i smycken bleks eftersom den oftast är ytbehandlad med skyddande skikt av vax. Men det skadar inte att vara lite extra försiktig.

 

Lapis är också känsligt för de flesta typer av kemikalier som finns i rengöringsmedel, smink, hårspray och andra skönhetsprodukter. Ta därför på dig dina lapis-smycken efter att du gjort dig i ordning och fixat håret.

 

Eftersom lapis är mjukare än de flesta andra ädelstenar bör du förvara dina lapissmycken separat, gärna invirade i tyg. De kan annars lätt repas av metallen i andra smycken och av hårdare ädelstenar som diamanter och safirer.

 

Om du lämnar in ett smycke som innehåller lapis till en juvelerare så påminn gärna om att inte använda ultraljudstvätt. Det kan nämligen leda till att stenen spricker eftersom lapisen är ett förhållandevis poröst och stötkänsligt material. Det här vet alla seriösa juvelerare, så om du vänder dig till en fackman behöver du inte oroa dig.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0