Köpa klocka?

28/01-2020

Vad ska man tänka på när man köper ett exklusivt armbandsur? Sefinas klockexpert Jimmy Jonassson delar med sig av sina bästa tips.

Tillbaka

Köpa klocka?

– Alla tips du behöver inför klockköpet

Vem bär egentligen klockor idag när alla kan se tiden på sin smartphone? Överraskande många faktiskt. Vi på Sefina Pantbank har noterat en växande efterfrågan på klockor i allmänhet och finare mekaniska klockor i synnerhet. Men vad ska man tänka på när man köper en fin klocka? Sefinas klockexpert Jimmy Jonasson delar med sig av sina bästa tips.

Varför köpa en klocka över huvud taget?

De flesta av oss har någon gång burit ett armbandsur. I varje fall de av oss som växt upp före mobiltelefonen blev var mans egendom. På den tiden var den som ville ha koll på tiden tvungen att bära en klocka av något slag. För de allra flesta var och är det också just det, att hålla koll på tiden, som är skälet till att man bär ett armbandsur.

 

När de små och smidiga smarta mobiltelefonerna slog igenom på allvar kunde helt plötsligt alla läsa av aktuellt klockslag på sin telefon. Eftersom vi tenderar att ta med mobilen vart vi än går fyller inte de renodlade armbandsuren samma exklusiva funktion som de en gång gjorde. Man måste helt enkelt inte ha en klocka för att veta klockan är.

Varför ska man äga ett armbandsur?

Rent logiskt borde kanske armbandsur vara lika sällsynta som mekaniska skrivmaskiner och videobandspelare. Men vi människor är inte alltid helt logiska. Vi dricker champagne trots att vatten är både billigare och bättre för hälsan. Vi köper bilar från Mercedes och BMW trots att man kommer till jobbet lika snabbt i en Skoda. Och trots att ingen i strikt bemärkelse behöver ett renodlat armbandsur vill många människor väldigt gärna ha ett. Eller flera.

 

De tre senaste åren har markerat ett tydligt trendbrott i efterfrågan på klassiska klockor. Fler och fler människor i Sverige har fått upp ögonen för armbandsuret. Skillnaden är att nu köper vi klockor i hobby- och investeringssyfte. Eller bara för att de är snygga. Funderar du på att köpa en klocka? Häng med, här berättar vi vad du ska tänka på innan du köper ett riktigt bra armbandsur.

Att tänka på när du köper en klocka

Köp en klocka som tilltalar dig

Enligt mitt tycke ska man alltid välja en klocka som representerar en själv. Klockans pris spelar mindre roll, du ska köpa en klocka som du trivs med och vill ha. Välj en klocka som du själv tycker är snygg och inte vad andra tycker ser bra ut.

 

En klocka kan ha många olika funktioner. Men behöver du alla? Mitt råd är att köpa en klocka som har funktioner som du har faktisk användning för och förstår dig på. Om du väljer en dyrare klocka ska man tänka på att även reparation och service blir dyrare.

 Se upp för falska märkesklockor

De florerar många förfalskningar av välkända klockmodeller på marknaden. Alla tillverkare, från Rolex till Certina och Tissot, har problem med att det tillverkas verklighetstrogna kopior på deras modeller. Och det kan många gånger vara svårt att skilja en kopia från äkta vara. Men under ytan är det alltid stor skillnad på förfalskningar och förlagan. Äkta märkesklockor (särskilt schweiziska) tillverkas med ytterst hög precision och har genomgått noggranna kontroller. En förfalskning kan se ut hur som helst på insidan och urverket kan vara av riktigt dålig kvalitet.

 

Sefinas personal får kontinuerligt intern utbildning och vi som arbetar här får löpande information om de olika kopiorna som dyker upp på den svenska marknaden. Är du osäker på om just din klocka är äkta eller inte kan vi erbjuda gratis värdering i någon av våra 20 butiker runt om i landet. Hör av dig så hjälper vi dig att ta reda på om din klocka är falsk eller äkta.

Vilket klockmärke ska jag köpa?

Vilken klocka du ska välja beror förstås på vad du är ute efter. I dag finns massor av klocktillverkare som gör fina modeller i alla möjliga prisklasser. Vill du ha en snygg klocka du kan bära till vardags och inte behöver vara alltför rädd om? Köp en klocka från exempelvis Seiko, Tissot eller Certina. De gör bra och prisvärda klockor som funkar i alla lägen.

 

Är du efter en tidlös klocka som du dessutom kan tjäna en slant på när du säljer den? Köp en klocka från en välkänd prestigeurmakare som Rolex, Breitling, Omega, Patek Philippe eller Cartier. Deras klassiska modeller kommer alltid att vara eftertraktade och limiterade utgåvor kan ofta kosta mer på andrahandsmarknaden än vad de gjorde i butik.

Klassiska klockor – en säker investering

 Rolex är ett märke som står för kvalitet, exklusivitet och pålitlighet. Enligt vår erfarenhet är Rolex konsekvent det mest eftertraktade klockmärket på begagnatmarknaden. Rolexklockor går alltid att sälja vidare om man nu vill det. Inte sällan med vinst.

 

Men man ska också komma ihåg att alla klockmärken har en rad olika modeller och att vissa av dem är mer åtråvärda än andra. Om du överväger att sälja klockan längre fram kan det därför vara klokt att välja någon av de mest klassiska modellerna som Submariner, GMT och Oyster Perpetual om du skulle välja en klocka från Rolex. Eller exempelvis en Seamaster om du väljer Omega.

Omvänt så är det naturligtvis svårare att sälja armbandsur från mindre kända märken och kollektioner. Testa gärna själv genom att googla märket och modellen du är intresserad av. Om det är svårt att hitta information om klockan tyder det på att intresset är svagt och att det kan bli svårt att sälja klockan längre fram.

Är klockor den nya folkaktien?

Klockor är hett just nu och inget tyder på att trenden är på väg att mattas av. Under de senaste tre åren har vi ökat försäljningen av klockor med 40 procent. Vintageklockor och framför allt klassiska mekaniska vintageklockor kommer alltid vara efterfrågade.

Vi har också sett att allt fler kunder frågar efter och köper äldre klockor. Och inte enbart i investeringssyfte. De använder sina vintageklockor också. Något som betyder att klassiska klockmodeller blir alltmer sällsynta på marknaden och ökar snabbt i värde. I synnerhet de exemplar som är i mint condition (felfritt skick). En trend som vi tror kommer att hålla i sig.

Köpa klocka som investering? Satsa på en populär modell

Om du köper en klocka i investeringssyfte är vårt råd att satsa på ett märke och en modell som är populär i Sverige. Väljer du en klocka från välkända kollektioner som Rolex Submariner och Omega Speedmaster kan du sannolikt tjäna en bra slant om du säljer klockan några år längre fram. Rör det sig om en begränsad utgåva kan det till och med bli mycket pengar.

Mer att tänka på när du köper en klocka

När du väl valt en klocka som du vill köpa så är det ett par saker man bör tänka på. Framför allt ska du titta på skicket. Har klockan repor? Är den kantstött? Fungerar klockan? Kontrollera noggrant innan du köper klockan. En reparation kan nämligen bli dyr.

 

Finns alla boxar, certifikat och kvitton? Det är alltid bäst om originalförpackningen och all dokumentation är intakt. Ju fler originaltillbehör som finns kvar desto mer är klockan värd i sin helhet.

Köpa klocka i butik eller av privat?

Hur mycket du ska lägga på en klocka beror förstås på vilken modell det rör sig om och vilket skick den är i. Som med allt annat går det att komma undan billigare om du köper klockan från en privatperson. Men då lämnas INGA garantier.

 

Handlar man hos oss på Sefina Pantbank så får man ångerrätt enligt distansköplagen. Vi berättar alltid om klockan har defekter och kontaktar dessutom polisen och kontrollerar att den inte är stulen. Skulle något fel inträffa kan du alltid kontakta oss så löser vi det. Våra priser återspeglar den svenska andrahandsmarknaden.

[ABTM id=266126]

tack!

Tack för din värderingsförfrågan!
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0:-
Totalsumma:
0:-
Continue Shopping
0