Vi har lyssnat på er, och som ett led i vårt arbete med att fortsätta vara Sveriges modernaste pantbank, lanseras nu vår nya hemsida som är snabbare, snyggare och mer användarvänlig än någonsin.
Under våren väntas fler exklusiva tjänster och uppdateringar.
Ädelstenar
Köpa diamanter
5 min läsning
Hur blev du så intresserad av just diamanter och andra ädelstenar?
– Jag har alltid haft ett stort historieintresse och gillar att lära mig nya saker. När jag började jobba på Sefina Pantbank, för över 30 år sedan, så föll det sig naturligt att jag även på min fritid läste för att lära mig så mycket som möjligt om smycken, guld, ädelstenar och andra saker som vi lånar på. Det öppnade en dörr som jag knappt visste fanns. Jag minns att jag redan som liten samlade på snäckor och stenar som jag tyckte var fina, så jag har alltid haft ett intresse för vackra saker.
Vad är det som gör just diamanter så fascinerande?
– Diamanternas unika och långa historia. Det är en svindlande tanke att alla naturliga diamanter som finns idag har bildats under miljarder år och att nästa alla är helt unika. Även om det har blivit mer populärt med inslag av rådiamanter i smycken, där naturens former speglar sig på det mest fantastiska vis, så är processen, handarbetet, vinklarna, ljusreflektionen och resultatet av en slipad diamant fortfarande något alldeles extra i mina ögon.
Kan man se några trender när det kommer till diamanter?
– Diamanttrender är helt klart kopplade främst till diamantringen – alltså förlovnings- och vigselringar. I samband med kungliga bröllop kan man alltid se att efterfrågan på diamanter ökar och att smyckestrenden influeras av de kungliga brudarnas ringar. Men jag skulle säga att den tydligaste trenden de senaste åren är det personliga – där man struntar mer i vad som är ”rätt” och ”fel”. Nyligen såg jag en förlovningsring med diamanter och pärlor, det tyckte jag var riktigt läckert.
Vad är det som gör de så värdefulla?
– När man värderar en diamant så utgår man från vad man på engelska kallar de fyra C:na: Colour, Cut, Carat och Clarity. På svenska skulle det översättas till färg, slipning, carat och renhet. Många som tittar på diamanter tänker bara på färg, inneslutningar och carat, men slipningen är minst lika viktig. En bra slipning ger diamanten ett unikt utseende och får den att glittra. En dålig slipning kan istället påverka att stenen inte gnistrar lika mycket, det vill säga hur ljuset faller och reflekteras i och genom stenen.
Vilket i sin tur påverkar stenens kvalitet och värde. När vi pratar om värde så är det svårt att inte nämna världens dyraste diamanter som till största del är färgade diamanter, vilket är väldigt ovanligt och därför även värdefullt.
Kan man investera i diamanter?
– Ja, det kan man definitivt – om det är rätt slags diamanter. Det finns både naturliga och syntetiska diamanter på marknaden, men naturliga diamanter har ett betydligt högre andrahandsvärde. Vill man köpa diamanter i investeringssyfte så är det därför naturliga diamanter som gäller. Jag tycker att det är viktigt att man tänker på det även när man köper diamanter i smycken, eftersom det handlar om mycket pengar. Köper du naturliga diamanter så finns det ett högre andrahandsvärde om man vill sälja längre fram. Priset på diamanter kan växla lite, precis som guldpriset, men det har inte gått ner i pris om man ser till en tioårsperiod.
Vad är dina bästa tips när man ska köpa diamanter?
– Jag tycker först och främst att man ska leta på andrahandsmarknaden. Det cirkulerar väldigt många fina smycken på auktioner och liknande. Personligen tycker jag att äldre, antika smycken är mycket vackrare än många nyproducerade. Det är en annan detaljrikedom och hantverk. Men det är som sagt väldigt personligt – och det är något av det viktigaste. Köp diamanter eller smycken som du gillar och faktiskt vill bära, även om det är i ett investeringssyfte. Diamanter är för vackra för att ligga undangömda.
Värderingsexpertens bästa tips om du vill investera i diamanter
1. Välj naturliga diamanter
Den största skillnaden mellan syntetiska och naturliga diamanter ligger i andrahandsvärdet. Det beräknade andrahandsvärdet på en syntetisk sten är omkring ca 5-10%, om ens så mycket, av inköpspriset. Jämfört med en naturlig diamant vars andrahandsvärde alltid är mycket högre och beror på diamantens kvalitet, men det ligger sällan under 50-60% av butikspriset.
2. Leta på andrahandsmarknaden
Chansen är stor att du får mer för pengarna. Kolla i första hand på auktionshus eller pantbanker eftersom de har expertkompetens.
3. Gör efterforskning
När man ska investera är det alltid viktigt med förkunskaper och jag skriver en hel del om ädelstenar på min blogg där man kan läsa och få veta mer om enskilda stenar, slipningar och historia. Vid ytterligare intresse så finns det även flera grundläggande kurser inom ädelstenarnas värld som du finner på t.ex. auktionshusen eller Sveriges Gemologiska Riksförening.
4. Köp en lupp
Det här är mitt tips till alla som gillar auktioner, loppisar och andrahandsmarknaden överlag; köp en lupp! För kontroll av diamanter är den din bästa vän. Då kan du tydligare se inneslutningar, defekter och behandlingar som gjorts och som sänker värdet.
5. Lita på ögat
En sten behöver inte vara en River i färgen eller Flawless/Internal Flawless i renhet för att vara vacker. Färgmässigt kan en Top Wesselton, och en Vs renhetsmässigt, vara precis lika fin att vila blicken på. Använd din förkunskap, lita på ögat och gå på magkänslan.