Kobratelefonen – en innovativ inredningsdetalj

Två kobratelefoner

I en era med smartphones, sms och sociala medier kan det vara svårt att tänka sig att telefonen för en tid sedan endast användes för ett syfte, nämligen att ringa.

När kobratelefonen lanserades behövde inte en telefon uppfylla krav som att ha en enastående kamera, stort lagringsminne och utmärkt skärmupplösning. En telefon var bara en telefon. Däremot var det minst lika intressant då som nu när det kom något modernt och fräscht på marknaden. Under 1950-talet var kobratelefonen just detta, och i flera hem står den fortfarande stark!

Kobratelefonens historia

Röd kobratelefon

Idag kan det vara svårt att föreställa sig att kobratelefonen slog igenom på grund av sin innovativa och nytänkande design men det gjorde den allt. Den blev till och med en succé. Till skillnad från tidigare telefoner var kobratelefonen designad i ett enda stycke.

Kobratelefonen lanserades av företaget LM Ericsson under mitten av 1950-talet och togs fram tillsammans med formgivaren Ralph Lysell. Designarbetet påbörjades redan i början av 40-talet men utvecklingen fördröjdes på grund av andra världskriget.

LM Ericsson var dock inte först på bollen, tyska Siemens AG kom redan 1930 med förslaget om en ”allt i allo” telefon och idéen patenterades till och med i Berlin samma år.

Någon serieproduktion av denna produkt gjordes dock aldrig.
Kobratelefonen fick en snabb framgång hos kunderna och redan efter ungefär ett halvår översteg beställningarna produktionskapaciteten med 500 procent. När telefonen sedan slutade produceras 1982 hade den tillverkats i 2 510 000 exemplar.

Hur fick kobratelefonen sitt namn

Man ringer med kobratelefon

Namnet kobratelefonen kan uppfattas rätt lustigt för nya öron. Det egentliga produktionsnamnet är Ericofon men det var inte heller det företaget först tänkt sig. Tanken var att telefonen skulle gå under namnet Erifon. Idéen kom från att blanda Eri, som stod för Ericsson och fon, som är grekiska och betyder ljud.

Tyvärr visade sig detta namn vara upptaget av ett varumärke för impregneringsmedel för brandskydd av tyger. Ericsson fick tänka om och lade då till co som i company mellan eri och fon.

Slutresultatet blev då Ericofonen. Smeknamnet Kobra (eller cobra) kommer ifrån telefonens särpräglade utseende som påminner om en kobra som vaksamt rest sig. I folkmun är Kobratelefonen det namn som denna designklassiker oftast går under.

Samla på kobratelefoner?

Kobrans fantastiska framgång ledde till att den omtalades som en av de viktigaste industridesignerna under 1900-talet. Den klassades som så viktigt att den till och med finns att se på MoMA, New Yorks konstmuseum.

Även när ett frimärke med svenska uppfinningar gavs ut kunde kobratelefonen synas tillsammans med den traditionella trekantiga mjölktetran och trepunktsbältet för bilar. Bara detta gör denna telefon ännu mer intressant i min mening.

För tio år sen klassades kobran som ett samlarobjekt och kunde säljas för upp till 1000 – 1200 kronor. Idag är antalet samlare mindre, du kan därför få tag på ett exemplar i de vanligaste färgerna för endast 100–300 kronor. Värdet på en kobratelefon kan variera en aning beroende på färg, en ovanligare färg kan tänkas kosta en aning mer.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0