– I Skandinavien är vi mån om återbruk, säger Mathias, marknadschef på Sefina. Dels har vi en aversion mot att kasta saker i onödan, dels ser vi ett affektionsvärde i äldre föremål, som exempelvis en klocka som funnits inom familjen i flera generationer.

– Tillsammans vill vi erbjuda vår expertis för att nå ut till de kunder som delar vår passion för genuina, hållbara accessoarer och föremål med en historia, säger Jimmy Jonasson, försäljningschef och klockexpert på Sefina.

I Sverige finns en bred andrahandsmarknad för armbandsur.

– Klockor i stål och även klockor med guldlänk – som tidigare kanske uppfattas något vräkigt – är bra investeringar som står sig i värde över tid. Till och med fickuret har börjat komma tillbaka, och det finns idag flera i omlopp än vad många kanske tror!

 

”GRÄNSEN FÖR DAM- OCH HERRKLOCKOR BÖRJAR SUDDAS UT”

Armbandsur av olika slag är också ett sätt för oss att visa och befästa vår personliga stil.

– Speciellt för män, som i regel bär så pass få smycken, är armbandsuren populära, säger Mathias. Gränsen mellan dam- och herrklockor börjar däremot att suddas ut nu när många kvinnor börjat använda urtavlor i modellen större. Vi har i princip slutat att benämna uren ”dam” och ”herr”, vilket jag tycker är en positiv utveckling.

Utöver armbandsur anammar många också fler detaljer för att fånga helheten av de forna årtiondenas zeitgeist, som att exempelvis bära med sig en gammal zippotändare i vintageväskan.

– Förutom goda investeringar blir de spännande samlarföremål och utmärkta ice-breakers på middagsbjudningen.

–Att anamma en tidstypisk stil från topp till tå ger dig en speciell typ av självkänsla och utstrålning, säger Jimmy. Vi alla känner väl igen oss i den slags pondus man kan uppleva inför ett möte, när vi känner oss bekväma i våra kläder.

– Det blir därtill roligare att använda saker när de är välgjorda, säger Mathias. De äldre föremålen har en annan slags beskaffenhet som vi sällan ser nuförtiden. Det handlar om ett hantverk, där du också uppskattar det bakomliggande arbetet. Du kan ofta rentav känna det i tyngden och balansen av föremålet.

 

”INGA BRUNA SKOR EFTER KLOCKAN SEX”

 

Trendigas killar

Utöver spännande historier kring föremål som kunderna kommer med styr samtalen även ofta in på gamla seder.

– En klassisk långlivad klädkod är till exempel; inga bruna skor efter klockan sex på kvällen. Det kommer sig egentligen från när man hemma efter jobbet brukade byta om till frack eller smoking. Då vara det svarta skor som gällde.

Många tycker idag att det är roligt att snappa upp även de seder och bruk som hör stilen till. Dels visar du att du har koll och sedan ser du ju stilmedveten ut!

Idag är det modemässigt accepterat att bära bruna skor också till kvällen, försäkrar Mathias. Därtill också asymmetriska slipsknutar och strumpor som bryter färgprofilen.

Det enda undantagen som bryter alla nya och gamla klädkoder är egentligen när det gäller en gammal familjeklenod med en lång historia, kulturell anknytning eller som på annat vis är av unikt värde.

–Då kan du gott bära upp den personliga artefakten med stolthet oavsett, säger Jimmy. James Bond, min kanske främsta stilikon, är ju i regel stiligt och enhetligt klädd, men hans klocka sticker ut något då den förstås ska rymma en hel del avancerad teknologi. Det ska avfyras lasrar och sågas upp dörrar och så vidare, skrattar han.

 

 

Artikeln publicerade ursprungligen i Dagens Industris heminredningsbilaga House Magazine.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0