Klocktrender 2020

Klocktrender är ett alltid ett spännande ämne. Vissa trender kommer och går. Andra består. Vissa klockmodeller och designstilar verkar ha evigt liv. De kanske försvinner under några år men dyker sedan upp och blir nästa trend bland en ny generation klockälskare.

 

Rolex är alltid rätt

Rolex har i stort sett alltid varit ett trendigt och eftertraktad märke. En Rolex är alltid rätt, trots att det schweiziska märket knappast kan anklagas för att ta ut svängarna vare sig gällande design eller utbud.

De klassiska modellerna som GMT-Master, Submariner, Datejust och Daytona har sett ungefär likadana ut i mer än 50 år. Ändå fortsätter just de modellerna att toppa listorna över de mest eftertraktade klockorna på marknaden, år efter år.

 

Priserna pekar uppåt på eftertraktade klockor

Jag har följt Rolex resa noggrant genom åren. Och en sak som är säker är att intresset för Rolex inte är på väg att avta. Inte på långa vägar. Trycket på urmakarna hos Rolex är stort och marknaden mer eller mindre omättlig.

Idag kan en kund som beställer en ny Rolex få vänta sju år på leverans. Samtidigt har andrahandsvärdet på Rolex populäraste modeller skjutit i höjden. För inte alls så länge sedan kunde man köpa en Submariner i stål för lite drygt 10 000 kronor. Idag är priser uppemot 100 000 kronor för samma modell inte ovanliga. Är detta en trend som kommer att hålla i sig? Jag tror det.

 

Miljö- och plånboksvänliga vintageklockor är heta

En ny trend som jag personligen tror kommer växa sig allt starkare är intresset för de lite billigare och enklare klockorna. Särskilt förstautgåvor av sådana klockor. När priserna för klockor från de stora schweiziska urmakarna börjar närma sig en halv årslön får allt fler upp ögonen rimligare alternativ.

Fler och fler av våra kunder frågar efter vintageklockor, till exempel den första versionen av Casios digitala klocka med miniräknare. Då snackar vi naturligtvis om originalutgåvan och inte de nytillverkade replikorna du kan köpa i handeln nu. En annan kollektion som är het just nu och ökar i värde på andrahandsmarknaden är de första utgåvorna av Citizens batterisnåla Eco-drive. En modell som är helt rätt i dessa tider, både miljö- och modemässigt.

 

Nya trenden: Budgetklockor från förr

Många är också på jakt efter ikoniska men inte nödvändigtvis dyra klockor från ett par decennier tillbaka. Här är det ofta modellerna man växte upp med som lockar.

Bland klockälskare som var barn eller tonåringar under nittiotalet står klockor som Citizen Diver, GUL, Eterna kontiki, Girard Perregaux Makrolon och Camel Trophy högt i kurs. Något som jag själv kan skriva under på. Just Citizen Diver, som för övrigt är omöjlig att slita ut, är en personlig favorit.

Inte för att det är något fel på Breitling, Omega, Patek Philippe, IWC eller Rolex. Men de väcker knappast samma nostalgikänslor som klockan du växte upp med. Dels kostar de i regel mer än vad de flesta är beredda att lägga på en klocka. Och få av oss hade en Patek eller Rolex som barn.

Och det är nu det börjar bli intressant. För den här trenden har lett till att priserna på klockor som en gång tiden var billiga börjar dra iväg. Rakt upp. Tänk efter. Hur många Camel Trophy-klockor har du sett under 2019? De flesta är trasiga, borttappade eller har hamnat på soptippen för länge sedan. De få som funkar lägger vakna samlare beslag på. Och så, hux flux, har vi en ny raritet på marknaden.

Klockkännare som vill vara trendiga och sticka ut från mängden köper i allt högre utsträckning klockor från 80- och 90-talen. Klockor som en gång såldes i stora upplagor, men som blir allt mer ovanliga för varje år som går. Den trenden kommer med all sannolikhet bestå. Inte bara under 2020 utan ett bra tag framöver.

Själv dammade jag nyligen av min gamla Stormklocka som jag en gång köpte via tidningen Metro. Ingen skönhet direkt och kvaliteten är väl si så där. Men den har onekligen sin charm. Jag har många minnen kopplade till den. Och den kommer inte bli vanligare med åren. Kommer den att bli en raritet på riktigt? Blir Stormklockan nästa stora grej som samlarna slåss om och som säljs för tiotusentals kronor hos klockhandlare och auktionssajter? Kanske inte. Men jag behåller min i alla fall.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0