Vad ska man tänka på när man köper ljusstakar?

Nu efter jul så kan man tänka sig att många börjar sälja av sina ljusstakar de använt under julen för att de vill köpa nya inför nästa jul. Klassiska ljusstakar kan man dock ha framme året runt, trots att de kanske används som flitigast under julsäsongen. I och med detta är det ett perfekt tillfälle att fynda ljusstakar på andrahandsmarknaden om du är sugen på att köpa nya.

Jag tycker själv att ljusstakar är bland den viktigaste pusselbiten för heminredningen, speciellt nu på vintern. Levande ljus ger en rofylld känsla till hela hemmet och bidrar till en extra mysig stämning när det är mörkt ute, vilket det är större delen av dygnet just nu.

Ljusstakar vintern 2020/2021

Precis som inom all inredning så förekommer det trender på ljusstakar. Om du har investerat i en klassisk ljusstake som du själv tycker mycket om kan du självklart använda den under flera år och ändå följa trenderna om du vill genom att använda den på olika sätt med resten av din inredning i hemmet.

Om du däremot tycker om att uppdatera dina ljusstakar efter olika säsonger eller trender är det perfekt att sälja och köpa nya på andrahandsmarknaden. På så sätt behöver du inte göra av med pengar på att köpa nya ljusstakar varje gång du känner för en uppdatering.

Så vilka ljusstakar kommer vi få se mycket av under vintern 2020/2021? Nedan listar jag några av de största trenderna under vintern 2020/2021 när det kommer till ljusstakar och delar med mig av mina favoriter.


Foto: @Minna.kreutzman

1. Kreativt och lekfullt

Under 2020 har de flesta av oss spenderat mer tid hemma än vi någonsin gjort förut. Det har lett till att fler och fler personer har utforskat sin kreativa sida och faktiskt banat väg för en ny trend – hemmagjort och lekfullt. Nu kanske det är bättre läge än någonsin att våga experimentera med inredningen och testa nya saker för hemmet. Lek med olika kombinationer, kanske har du tagit en runda upp på vinden och hittat gamla ljusstakar som du inte ens trodde du hade kvar och för några år sen inte tyckte var tillräckligt fina för att ha framme? Testa matcha dom med de ljusstakar du redan har framme för att hitta nya kombinationer.

Eller om du har en ljusstake i trä som du inte använder längre kan du enkelt ge den nytt liv genom att måla om den. Våga prova dig fram, ofta behöver man inte köpa nytt för att uppdatera inredningen hemma.


Foto: @lullabies.by.lisa

2. Tenn

Inredningsdetaljer i tenn har inte fått den uppmärksamhet de förtjänar under de senaste åren, men nu börjar allt fler få upp ögonen för tennets skönhet igen. Bland annat har Svenskt Tenn såklart ett stort utbud av ljusstakar i tenn, och dessa har även ett högt andrahandsvärde.


Foto: @Minna.kreutzman

3. Avskalat och minimalistiskt

”I det enkla bor det vackra” – som Ernst skulle ha sagt. En minimalistisk inredningsstil är perfekt för den som kanske inte har så mycket extra tid att lägga på inredning och gör sig väldigt snyggt i det moderna hemmet. Ibland kan det absolut snyggaste enligt mig vara att hålla det så enkelt som möjligt. En stilren ljusstake från ett klassiskt märke som exempelvis Georg Jensen gör sig bra själv, men kan såklart även matchas med andra ljusstakar. Den här inredningsstilen faller mig personligen bäst i smaken, och jag tycker att bland annat Newport och Skultuna har massor med fina, stilrena ljusstakar.

Den här trenden kan du också vrida på. Om du har ett i övrigt väldigt minimalistiskt hem kan du istället välja en stor, pampig ljusstake som sticker ut från resten av hemmet om du vill att ljusstaken ska stå i fokus.


Foto: @Minna.kreutzman

Tips!

Bestäm dig för vilken inredningsstil du själv tycker mest om och använd den genomgående när du väljer ljusstakar, på så sätt skapar du en röd tråd och hemmet ser genast mer genomtänkt ut. Det här kan du såklart göra på flera olika sätt, antingen genom att bestämma dig för en färg eller material, och sen använda den färgen eller materialet på alla dina ljusstakar, men kanske i olika former och designer, eller hitta andra gemensamma egenskaper hos ljusstakarna.

Tänk på att det viktigaste när det kommer till inredning är såklart att du inte ska inreda för någon annan, utan det är ju faktiskt du som bor där så det viktigaste är att du själv tycker om din inredning och trivs.


Foto: @Minna.kreutzman

Mina favoritljusstakar

När det gäller ljusstakar har jag såklart några personliga favoriter som enligt mig är väldigt säkra kort och lyfter heminredningen. Nedan går jag igenom mina topp tre designers av ljusstakar som jag aldrig tröttnar på.

Skultuna

Skultuna beskriver själva sina produkter som att de har tidlös design och tidlös kvalité. Det kan jag definitivt hålla med om, jag har haft mina ljusstakar från Skultuna framme i hemmet under flera års tid och har inga planer på att ställa undan dom, de kommer nog få stå framme ytterligare några år. Skultuna har tillverkat föremål i metall i över 400 år och är därmed ett av världens äldsta företag, så de kan sin sak. De har även fått förtroendet att vara hovleverantörer till kungahuset i Sverige. Om du vill ha en tidlös ljusstake med hög kvalité som du kan använda under flera års tid kan jag rekommendera en ljusstake från Skultuna.

Georg Jensen

Georg Jensens vision är att designa föremål för alla och att förena skönhet och funktion, och ljusstakarna kännetecknas enklast genom de oregelbundna formerna som de flesta av deras föremål har. Georg har tagit inspiration från naturens oregelbundna former, och formerna på hans ljusstakar sägs spegla hans kärlek till naturen. Jag tycker om dessa ljusstakar så mycket för att de är unika men samtidigt klassiska. Georg Jensen grundades för över 100 år sen, och sen dess har företaget fortsatt designa unika former som är enkla att känna igen och koppla till varumärket.

Svenskt Tenn

På Svenskt Tenn kan man hitta ljusstakar för alla hem och inredningsstilar. De har allt ifrån enkla, stilrena ljusstakar till väldigt speciella och unika ljusstakar. Det härliga med ljusstakar i Tenn är att de åldras vackert och inte behöver putsas, så du kan ha de väldigt länge utan att de blir fula med tiden. Svenskt Tenn har funnits i över 100 år och en sak som skiljer sig från andra företag är att de idag har både historisk och nutida design. Oavsett om du föredrar äldre ljusstakar med en lång historia, eller modernare ljusstakar kan du alltså hitta superfina ljusstakar på Svenskt Tenn.

Ljusstakar på andrahandsmarknaden

Ljusstakar från alla de märken jag har gått igenom ovan finns det gått om på andrahandsmarknaden. Om du vill ha en ljusstake som håller sig fin länge men inte vill lägga överdrivet mycket pengar på den så är det mer värt enligt mig att kika på andrahandsmarknaden och köpa en ljusstake från ett välkänt märke med högkvalitativa produkter än att köpa en ny ljusstake från ett budgetmärke. Ljusstaken från budgetmärket kommer troligtvis inte hålla sig fin lika länge trots att ljusstakarna från de exklusivare märkena har haft en tidigare ägare.

Ljusstakar i silver och guld har såklart också ett högt andrahandsvärde, så de går också utmärkt att både köpa och sälja på andrahandsmarknaden. Och om du skulle hitta en ljusstake i silver som ser lite tråkig ut så är det bara att putsa upp den, så blir den fin igen! Läs mer om hur du bäst putsar ditt silver här.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0