Solglasögon är superenkelt att uppdatera inför varje säsong på ett hållbart sätt. Sälj av dina gamla solglasögon och köp ett par nya på andrahandsmarknaden så får du ett par nya favoriter, och dina gamla favoritsolglasögon kan bli någon annans nya favoriter!

 

När är bäst läge att sälja av sina solglasögon?

Om du har köpt ett par nya solglasögon den här sommaren är det perfekt tillfälle att passa på att sälja av dom nu i stället för att vänta till nästa sommar, då det finns risk att de hinner sjunka i värde till dess.

Som med mycket annat är det efterfrågan som styr priset på solglasögonen på andrahandsmarknaden. Om du har köpt ett par solglasögon som var supertrendiga den här sommaren är det inte säkert att trenden kommer hålla i sig till nästa sommar. Om du vet med dig redan nu att du inte kommer använda solglasögonen nu i höst/vinter eller när det är dags att ta fram dom igen nästa sommar så skulle jag också rekommendera att sälja av dom nu, innan trenden hinner ändras eftersom det troligtvis är större efterfrågan på dom nu.

Om du istället har ett par klassiska, tidlösa solglasögon som inte kommer gå ur mode till nästa sommar är det ju istället bäst läge att sälja av dom precis innan sommaren då efterfrågan generellt är som störst på solglasögon.


Klassiska solglasögon

Det finns ju även massor med klassiker som aldrig verkar gå ur tid. Om du vill investera i ett par klassiska solglasögon som aldrig går ur mode skulle jag rekommendera ett par Ray-Bans, framför allt Wayfarer eller Aviator, som är de mest sålda solglasögonen någonsin.

Ray-Ban är ett av de mest kända solglasögonmärkena i världen och har legat kvar i topp på den listan under många år, så jag har svårt att tänka mig att det kommer ändras inom en snar framtid. I och med det finns det en stor efterfrågan på dom även på andrahandsmarknaden så du kommer inte ha några problem med att sälja av dom när du blir sugen på att byta ut dom.

Wayfarer

Modellen Wayfarer är en av de absolut populäraste modellerna och har varit populär i över 50 år nu. De lanserades 1952 och blev snabbt uppmärksammade för sina plastbågar, då de flesta bågar var i metall på den tiden. Ray-Ban startade därmed eran att tillverka solglasögon med bågar i plast, som man nu kan hitta i varenda butik som säljer solglasögon. Idag finns Wayfarer i massor av olika färger, och modellen har även uppdaterats lite sen de lanserades, bågarna på den nyare modellen är lite tunnare och kantigare än vad de var när de lanserades.


Ray-Ban Wayfarer (senaste modellen)

Aviator

Aviator, även kallade pilotglasögon, utvecklades från början just för piloter och lanserades första gången 1937, samma år som Ray-Ban startades på uppdrag av flygvapnet i USA. Formen på solglasögonen skulle ge ett säkert skydd mot solen från alla riktningar när piloterna var ute och flög, samtidigt som hjälmen ändå satt bra på huvudet (piloterna hade på den här tiden en läderhjälm på huvudet när de var ute och flög). Aviator hade lite toppar och dalar på popularitetsskalan fram till slutet av 80-talet, då Michael Jackson hade på sig ett par Aviators på Grammys-galan 1984 och Tom Cruise bar dom två år senare i Top Gun. Idag finns det nog knappt någon som inte är bekant med denna modell, kanske inte just namnet Aviator, men säger man pilotglasögon skulle jag ändå vilja påstå att de flesta vet vilka solglasögon man pratar om.


Tom Cruise i ett par Ray-Ban Aviator

 

Ta reda på vad dina solglasögon är värda

Nu ska vi kika på 7 par populära solglasögon, vad de har för nypris och belåningsvärde, så om du har ett par av dessa solglasögon hemma får du en uppfattning om vad du skulle få för dom om du funderar på att sälja av dom!

Polo Ralph Lauren

Modell: PH 225 5003. Nypris: 1700kr, auktionspris: ca 950kr

 

Tom Ford

Modell: TF 5544-B 052. Nypris: 2300kr, auktionspris: ca 1250kr

 

Ray-Ban Wayfarer

Modell: RB 2140 901. Nypris: 1800kr, auktionspris: ca 900kr

 

Ray-Ban

Modell: RB 7140 5687. Nypris: 1100kr, auktionspris: ca 650kr

 

Saint Laurent

Modell: SL 92 002 56. Nypris: 2800kr, auktionspris: ca 1500kr

 

Stella McCartney

Modell: SC 0091O. Nypris: 1200kr, auktionspris: ca 700kr

 

Dolce & Gabbana

Modell: DG 3258 (911 54). Nypris: 1500kr, auktionspris: 850kr

Belåningsvärdet styrs även av hur skicket är, så var noga med att ta hand om dina solglasögon.
Tips! Spara alltid originalfodral, putsduk och kvitto då det kan vara bra att ha och till och med öka värdet om du ska sälja av solglasögonen i framtiden.

 

Köp solglasögonen second hand

Det bästa av allt är att om du köper dina solglasögon på andrahandsmarknaden kan du ofta sälja dom för samma summa du köpt dom för, förutsatt att efterfrågan är lika stor som den var när du köpte dom och att du har tagit hand om dom såklart. Med andra ord kan du uppdatera dina solglasögon varje säsong utan att betala en enda krona.

 

Hur säkerställer man att solglasögonen är äkta?

Tänk också på att det förekommer kopior på märkes-solglasögon på andrahandsmarknaden så undersök solglasögonen noga innan du slår till för att säkerställa att de är äkta. Här kommer 5 tips på hur du kan urskilja ett par äkta Ray-Bans från en kopia. De tipsen nedan är specifikt för Ray-Ban Wayfarer men gäller även generellt på alla Ray-ban modeller.

 

1. Tillbehören

När du köper ett par Ray-Bans ska det ingå ett fodral, en microfiberduk och ett informationshäfte. Undersök tillbehören och säkerställ att loggan ser bra ut, på en kopia kan den vara tryckt i dålig kvalité och börja skavas bort. Ett tips är att ta fram en bild på en äkta logga för att kunna jämföra med den. Undersök detaljerna på loggan och se till att det är rätt avstånd mellan bokstäverna. Även microduken ska ha en röd Ray-Ban logga i bra kvalité.

 

2. Modellnumret

På insidan av den vänstra bågen ska det finnas en kod med bokstäver och siffror. Koden ska alltid börja med RB och sen fyra siffror som visar modellserien för glasögonen, och sen ska det stå med ytterligare siffror och bokstäver som tillsammans visar hela modell numret. Googla på koden och säkerställ att modellen överensstämmer med koden.

 

3. CE-märkningen

På bågarnas högra sida brukar det sitta CE-märkning. CE-märkningen betyder att de uppfyller de säkerhetskrav som EU ställer för produkten. Märket kan enkelt förknippas med ett väldigt likt märke som istället betyder “China Export”. Skillnaden mellan märkena är att C:et och E:et är längre ifrån varandra på den ena, medan på det märke som betyder China Export är det knappt något mellanrum mellan bokstäverna. C:et ska kunna bilda ett O om man skulle fylla i det, utan att den går in i E:et. Tänk på att på många kopior är även CE-märkningen förfalskad, så även om den ser bra ut behöver det inte betyda att solglasögonen är äkta.

 

4. Glaset

På höger sida av den vänstra linsen ska det vara ingraverat RB. Den ska vara gömd och är inte helt enkel att se så du kan behöva vinkla solglasögonen tills du ser den. Jämför även denna med en bild på en äkta för att säkerställa att den ser ut som den ska.

 

5. Ray-ban loggan på glaset

Om det sitter en Ray-Ban logga på glaset ska den sitta på den högra linsen. Den ska vara definierad, och den ska inte sticka ut. Det enklaste är att känna på loggan om den sticker ut eller inte.

 

Ett sista tips!

Ibland kan glaset på ett par Ray-Bans vara utbytt om du köper dom på andrahandsmarknaden, vilket innebär att bågarna fortfarande kan vara äkta, men att du inte kommer hitta detaljerna jag skrev om ovan för att glaset inte är i original. Det kan vara värt att testa glasögonen så att det inte är slipat glas i fel styrka för dig, det kan bli lite tokigt. Om glaset är utbytt kan det vara svårt att veta vilket UV-skydd glaset har, och det är ju ändå det viktigaste med ett par solglasögon – att de faktiskt skyddar ögonen mot solen.

Om du vet med dig att du kommer byta ut glaset i solglasögonen för att du vill ha slipat glas är det inga problem alls att köpa ett par bågar med utbytt glas, men om du ska behålla glaset skulle jag rekommendera att investera i ett par solglasögon med original-glas så att du kan vara säker på att de skyddar ordentligt mot solen.

Nu vet du förhoppningsvis lite mer om vad du bör tänka på om du ska investera i ett par solglasögon och hur du kan säkerställa att de är äkta. Om du har några funderingar så finns vi i chatten, hör gärna av dig!

Psst! Vi har två par Ray-Bays i vår webbshop just nu om du blev sugen på ett par!

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0