Hur, var och när använder man broschen?

09/10-2020

Att välja rätt brosch till rätt tillfälle kan vara lite klurigt. I det här inlägget går jag igenom vilka broscher som passar bäst till olika tillfällen.

Hur blev broschen trendig?

Broschen fördes fram i rampljuset på 1800-talet när den modemedvetna drottningen av Storbritannien, Victoria, flitigt började använda den. Victoria använde broschen till att hålla ihop sina sjalar, och hon startade därmed trenden med att använda brosch som en accessoar. Broschen var under hela 1800-talet en väsentlig accessoar för varje modemedveten kvinna och i hela 150 år höll denna trend i sig. På denna tid fyllde alltså broschen en funktion, oftast genom att hålla ihop sjalen, och var inte endast en snygg accessoar.

Efter sisådär 150 år var broschen inte lika nödvändig längre. Det var fortfarande en fin accessoar, absolut, men när det började tillverkas allt mer blixtlås, säkerhetsnålar och knappar behövde man inte broschen på samma sätt som tidigare. I slutet av 1900-talet började trenden dala och broschen försvann lite. Men det hör ju inte till ovanligheterna att trender kommer och går.

Idag har broschen hittat tillbaka till rampljuset och förtjänar enligt mig en plats i varje persons garderob. Skillnaden idag från förr är att man har börjat experimentera mer med broschen och fäster den inte endast i klädesplagg, utan man använder den även i håruppsättningar, man kan fästa den i en kedja och använda i halsband och armband, man kan fästa den i väskor, mössor, och egentligen allt möjligt, endast fantasin sätter gränser.

Nu för tiden är broschen inte heller en accessoar som endast används av kvinnor, utan det är lika vanligt för män att använda broscher.

En brosch till varje tillfälle

Broscher finns i alla möjliga stilar och material, allt från exklusivare material som guld, silver och diamanter, till mer budgetvarianter. Det som är så kul med just broscher är att det är sällan man ser någon annan bära just den brosch som man själv har, då det är en accessoar som är väldigt vanlig att ärva från äldre släktingar och som ofta lever kvar i familjen under en längre tid. De är även populära att köpa second hand, vilket också gör det enklare att hitta en unik brosch, som man aldrig har sett någon annan bära.

Enligt mig kan broschen antingen lyfta en outfit och få en att se väldigt trendsäker ut, eller faktiskt få helt motsatt effekt. Därför är det viktigt att man väljer rätt brosch till rätt klädsel och tillfälle. Så vilken brosch passar egentligen till vilket tillfälle?

Till vardags

Trendig handväska

Till vardags tycker jag det är snyggt med en brosch som är relativt diskret och inte för stor. En diamantbrosch eller en brosch med kristaller skulle jag spara till festligare tillfällen. En bra tumregel är att välja en brosch precis som du väljer andra smycken. Skulle du ha på dig ett stort blingit diamanthalsband till ett par jeans och en t-shirt? Eller skulle du välja ett mindre diskretare guld- eller silverhalsband? Tänk likadant när du väljer vilken brosch du ska använda.

Fest

Rutig vintage designerväska

Till fest behöver du inte tänka på att broschen ska vara diskret, här vill du snarare att den ska synas extra mycket. Det passar därför bra med en större modell. Jag skulle lämna den klassiska, eleganta pärlbroschen hemma och satsa på en brosch med mycket detaljer för att lyfta festoutfiten. Till festligare tillfällen kan du även prova nya sätt att använda broschen. Du kan exempelvis testa att använda broschen i håret, kanske i en snygg håruppsättning, istället för på klädesplagget. Våga prova dig fram!

Kontoret

Rutig vintage designerväska

Till kontoret tycker jag det är passande med en stilren brosch som ger ett sofistikerat intryck. Gärna en mindre, diskretare modell. När du klär dig för en dag på kontoret kan du med fördel plocka fram den där pärlbroschen igen som du lämnade hemma under helgens festligheter, den passar utmärkt för en dag på kontoret!

Bröllop

Kvinna bär äkta modeväska

Att använda en brosch i håruppsättningen på bröllop har blivit allt mer populärt. Det är även vanligt att brudgummen fäster en brosch på kavajen, ofta en mer personlig brosch. På bröllop passar det utmärkt att använda broscher i diamant, kristall eller pärlor.

Investera i en brosch?

Eftersom att broscher var väldigt populära förr är detta en accessoar som är vanlig att ärva från bland annat sin mormor eller farmor. Om du har en brosch hemma som du har ärvt och kanske inte vet vad den är i för material, eller vad den kan vara värd så rekommenderar jag att gå in till ett auktionshus eller en pantbank för att få den värderad. Den kan vara värd mycket mer än man tror.

Om du är sugen på att investera i en ny brosch så är mitt främsta tips att kika i någon äldre släktings broschsamling om de har någon. Har du tur så har kanske mamma en gammal brosch som hon har ärvt av sin mormor och som hon inte använder längre. Det finns dels en chans att du hittar en brosch med högt andrahandsvärde, men det finns även en chans att du hittar en snygg, unik brosch som ingen annan har!

Om du inte hittar någon brosch hemma hos släktingarna så har vi även
massor med fina och unika broscher i vår webbshop just nu!

Emelie Smolle

Emelie är vår modeexpert & en vass trendspanare. På Emelies blogg kan du följa de senaste trenderna inom fashion och accessoarer och ta del av insatta stiltips.

tack!

Din vintagebox är beställd, och du kommer snart att få ett bekräftelsemail.
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0:-
Totalsumma:
0:-
Continue Shopping
0