Vad ska man titta efter?

Att köpa en märkesväska second hand är både snällt mot miljön, plånboken och ofta lönsamt i investeringssyfte, vilket du kan läsa mer om i mitt tidigare blogginlägg ”Väskor som är värda att investera i”. Om du köper en märkesväska second hand är det viktigt att du säkerställer att väskan är äkta, då det tyvärr förekommer väldigt mycket kopior på marknaden.

Det är i många fall väldigt svårt att skilja en äkta märkesväska från en kopia då dagens kopior kan vara väldigt bra gjorda och extremt lika originalet vid första anblicken. Här delar jag med mig av vad du ska titta lite extra noga på för att säkerställa att väskan är äkta.

 

1. Var du köper väskan

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du ska köpa en vintage-märkesväska är att tänka på var du köper väskan från. Oavsett om du ska köpa väskan online eller från en fysisk vintage-butik så bör du undersöka butiken/företaget/säljaren. Det är såklart säkrare att köpa en märkesväska från ett större företag om du ska köpa den online, som har funnits länge och har många tidigare nöjda kunder.

 

Gör en sökning på företaget eller säljaren och se om de har fått några recensioner från tidigare kunder. Om du ska köpa en väska från en privatperson online så krävs det att du är ännu mer noggrann. Du kan bland annat undersöka personens tidigare annonser. Om säljaren har lagt upp flera annonser på likadana väskor så är de nästan garanterat inte äkta.

Om du ska köpa väskan från en butik så gäller samma sak här. Gör en sökning på butiken för att se om den har några recensioner från tidigare kunder.

Trendig handväska

2. Jämför priset med nypriset för väskan

Undersök vad väskan kostar att köpa ny. Om den väskan du har hittat är väldigt mycket billigare än nypriset så finns det en stor risk att väskan inte är äkta. Du bör även kolla upp vad väskan brukar kosta på andrahandsmarknaden och vad andra vintagebutiker säljer den för. En bra tumregel är att om något verkar vara för bra för att vara sant så är det oftast det.

Kvinna bär äkta modeväska

3. Material och detaljer

Undersök materialet på väskan. Om väskan ska vara i äkta skinn så ska du försäkra dig om att den är det. Börja med att dofta på väskan. Om den är i fusk-skinn så doftar den ofta kemikalier medan en väska i äkta skinn har ofta en lätt doft av skinn.

Undersök även detaljerna på väskan. En äkta väska ska vara extremt välgjord och är jämnare, rakare och noggrannare sydd än en kopia. Det finns en anledning till att en äkta väska ofta kostar väldigt mycket, och man får ofta vad man betalar för. Titta extra noga vid fickor, knappar och modehusets namn så att det är jämnt och rakt.

Insidan av väskan ska även vara lika välgjord som utsidan. Se till så att all text på eventuella lappar i väskan är rättstavade. I en äkta väska står det sällan att väskan är ”100% äkta” eller liknande, så om du hittar någon sådan text så kan det mycket väl tyda på motsatsen.

Rutig vintage designerväska

4. Kedjor och metaller

Om väskan har kedjor och metalldetaljer är de ofta tyngre och känns lyxigare på en äkta väska än en kopia. Testa även att öppna och stänga dragkedjorna, de ska vara enkla att öppna och det ska inte ta emot någonstans. Metaller på en oäkta väska är även ofta blanka medan de flesta äkta väskor har mattare metaller.

Äkta handväska från Prada

5. Kvitto och dustbag

Du ska alltid få med kvitto och dustbag när du köper en märkesväska. Se till att du får originalkvittot och inte en kopia på kvittot. Tyvärr förekommer det även falska kvitton på andrahandsmarknaden så säkerställ att kvittot är äkta. Kvittot ska vara tryckt på modehusets egna papper och ofta sitter det ett mindre kassakvitto häftat på det första kvittot.

Kvinna i svart kappa bär äkta märkesväska över axeln

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0