Vad är höstens absolut största modetrend för män?

– Den personliga stilen. Att klä sig i det som man känner sig trygg i och det man själv gillar. Sen tycker jag att man ser väldigt tydligt, framförallt inom herrmode, att man bryr sig allt mer om detaljerna.

Så accessoarerna överlag skulle jag säga har tagit en större roll i den personliga stilen. Accessoarerna ger klädstilen en större identitet – man matchar läderbandet på sin klocka med sina skor, plockar upp färger och detaljer i slipsen och sin scarfs om man bär kostym.

Sen är det såklart alltid material som återkommer varje säsong. Inför hösten ser man de tyngre materialen ta mer plats, som tweed och flanell.

 

Hur påverkar trenderna hur vi väljer våra accessoarer?

– Accessoarerna är ett bra sätt att hitta den där personliga stilen. Man satsar på mindre detaljer, men som bidrar till helheten och förändrar stilen efter säsong. I somras så märke man av en väldigt stor efterfrågan på natoband till klockan.

Precis som att hösten lockar fram de tyngre materialen så lockar sommaren fram de nätta och lättare. Nu på hösten kör man på de lite mer klassiska detaljerna, och läderbandet åker på klockan igen för en mer dressad stil.

 

Hur tar du med dig hösttrenderna i din personliga stil?

Rolex och manschettknappar
– Jag inspireras mycket av 1920-talet just nu men skulle säga att jag är en kameleont när det kommer till stil. Men det årtiondet handlade väldigt mycket om just den personliga stilen och att satsa på detaljerna.

Idag har jag till exempel ett par skor som matchar min slips, men också plockar upp detaljer från min scarf. Sen är jag väldigt inne på mer dressade kostymklockor med enkel urtavla.

 

Finns det någon ”it-pryl” inom herrmodet som man tydligt ser säsongens trender i?

– Definitivt klockan. Många som har ett stort klockintresse har just en klockgarderob som tydligt är anpassad efter säsongens olika stilar. Klockan har lite samma funktion som ”it-väskan” har inom dammodet – den ger det där lilla extra till din look.

 

Varifrån kommer ditt intresse för just klockor och accessoarer?

Vintagetändare en het accessoar
– Jag har i stort sätt alltid jobbat inom modevärlden på olika sätt. Men jag skulle säga att klockintresset verkligen slog till när jag började jobba på Sefina Pantbank.

Jag får verkligen se många fantastiska klockor med enormt mycket historia. Det ger mig också en möjlighet att verkligen nörda in mig på klockor, och att hitta de där guldkornen som ingen annan har. Det är extra kul att bära en klocka som bär på så mycket historia, speciellt om det är en ganska udda klocka.

 

Kan du dela med dig av några hemliga knep om man letar efter snygga accessoarer?

– Håll ett ständigt öga på auktionshus och pantbanker! Nya klockor av exklusiva & populära märken är otroligt svåra att få tag på, vissa har till och med långa väntelistor och rejält hög prislapp.

De riktiga klassikerna är nio gånger av tio ärvt från mor- och farföräldrar, alltså inte köpta på begagnat marknaden. Men det finns flertalet guldkorn på andrahandsmarknaden och på senaste tiden har Cartiers Tank växt och kommit åter.

Några av mina bästa tips är att veta vad du letar efter, vad din budget tillåter och att köpa en klocka som du tycker om. Igen, håll koll på auktionshus och pantbanker, förr eller senare dyker det upp något plus att på dessa ställen så har flertalet experter kontrollerat klockorna innan försäljning.

 

Vilka vintageklockor är de mest eftertraktade nu i höst, och vilken är din personliga favorit?

– Oj, det finns så otroligt många fantastiska klockor med massa historia bakom. Men i höst kommer jag som sagt själv att satsa på de mer dressade kostymklockorna. Det är också de som efterfrågas mest just nu, så som Patek Phillippe, äldre Omega typ Pie Pan samt Jaeger Le Coultre Reverso.

Måste jag välja bara en, och om jag får drömma stort, så skulle jag välja antingen en A.Lange & Söhne Saxonia eller en Rolex Cellini. Men Breguet Classique vinner nog i längden för mig.

 

Kan man investera i accessoarer?

– Ja absolut! Direkt tänker man såklart på klockor som verkligen blivit populärt att både investera i och samla på. Men alla accessoarer som är gjorda i ädelmetaller har ju ett investeringsvärde – manschettknappar, ringar, halsband, pennor och nu på sistone tändare.

Inte för att jag själv röker utan för att jag likt många andra vill ha dem som en detalj i hemmet. Nu när guldet har legat så högt så har man verkligen kunnat göra en bra affär.

 

Några intressanta nyheter och trender på klocksidan i höst?

– Rolex släppte sin nya och uppdaterade Submariner med nytt urverk och lite mindre justering på boett och länk. Sedan kom Breitling ut med sin färgglada modell Endurance Pro, en modell med olika starka färger.

Det skulle kunna vara en ny trend, att det kommer klockor i starka färger precis som pikétröjor och skjortor från kända klädmärken. Tänk vad roligt det kan bli att matcha kläder och klockor med starka kontraster.

 

Finns det ingen dresscode för klockor?

–-Jo det gör det och den viktigaste är nog black tie. Man kan summera det med att armbandsur är indelade i olika kategorier som dyk, pilot, sport, racing eller militär, efter stilen de har. När det är black tie så bär du en enkel klocka med mörk urtavla, svart armband och högre prislapp.

Men skulle det vara så att du har slut på pengar efter att du inhandlat din smoking, eller den typen av klocka inte passar din stil så kan du strunta i att bära klocka. Det i sig visar att du har stil och vetskap om att man egentligen inte bär en klocka på en bjudning med black tie.

 

Topplista: höstens fem hetaste accessoarer

 

Kostymklockor Ex. Rolex, Cartier, Patek Phillippe
Manschettknappar
Exklusiva tändare som S.T Dupont eller Dunhill
Scarf Ex. Hermès, Saint Laurent, Alexander Mcqueen
Vintage-märkesväskor & Weekend bag

 

Artikeln publicerade ursprunligen i Dagens Nyheters helgbilaga Stockhholmsmagasinet.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0