Vi har lyssnat på er, och som ett led i vårt arbete med att fortsätta vara Sveriges modernaste pantbank, lanseras nu vår nya hemsida som är snabbare, snyggare och mer användarvänlig än någonsin.
Under våren väntas fler exklusiva tjänster och uppdateringar.
Hur allt startade
Louis Vuittons grundare heter precis som märket själv, Louis Vuitton. Louis Vuitton startade sin karriär som 16-åring i Paris 1821 genom att jobba som lärling åt en packare, som packade väskor åt de personer som hade så pass mycket pengar att de inte behövde packa sina resväskor själva. Han blev snabbt duktig på att packa väskor och skapade sig ett mycket bra rykte, så efter en kort tid fick han börja jobba åt Kejsarinnan i Paris, och fick äran att packa hennes väskor.
På den här tiden såg resväskorna inte riktigt ut som de ser ut idag, utan man packade i koffertar. Då Louis Vuitton packade så pass mycket kom han givetvis i kontakt med många koffertar, och skapade sig därmed ett intresse och en expertis inom detta.
Louis Vuitton grundades
År 1854 grundades Louis Vuitton och de öppnade sin första butik i Paris. Louis Vuittons startskott kom när han designade en helt rektangulär koffert med platt topp. På den här tiden hade nästan alla koffertar rundad topp, vilket gjorde att man inte kunde stapla dom på varandra. Därför blev Louis Vuittons nya koffert med platt topp väldigt populär snabbt då de gick att stapla på varandra på grund av den platta toppen, vilket var önskvärt för att få plats med så många koffertar som möjligt, framförallt på tågen.
1880 tog sonen George Vuitton över företaget, men Louis hjälpte fortfarande till i företaget tills 1892 då han gick bort. George jobbade hårt med att få företaget att växa och gjorde en global satsning och öppnade butiker i flera olika länder.
Louis Vuittons signaturmönster, monogrammet (mönstret på bilden nedan), designade George 1896. Han tog genast globalt patent på mönstret för att andra företag inte skulle kopiera det.
Den första handväskan
Louis Vuittons första handväska lanserades 1930 och det är modellen Speedy, som än idag är en av deras populäraste väskor. Speedy-väskan är väldigt lik modellen Keepall, som lanserades innan Speedy, men Speedy är mindre och smidigare, med andra ord tänkt att använda som handväska och inte resväska. Speedy-modellen finns i 6 olika storlekar, men den vanligaste storleken är den som är 30 cm bred, vilken är deras ursprungsmodell.
Idag ägs Louis Vuitton av LVMH
Louis Vuitton ägs inte längre av familjen Vuitton, utan sen 1987 ägs dom av LVMH, Louis Vuitton Moët Hennessy. Dock är fortfarande släktingar från Vuitton-familjen anställda inom koncernen. LVMH är en fransk lyxkoncern som äger upp mot 60 märken, bland annat märken som Marc Jacobs, Moët & Chandon, Dior, Tiffany & Co, Hublot, Tag Heur, Céline, och många fler. Det var ursprungligen Louis Vuitton, Moët et Chandon och Hennesy som gick ihop och skapade koncernen.
Marc Jacobs designar första klädkollektionen
Louis Vuitton är än idag mest kända för sina väskor, men idag har de även kläder, smycken och andra accessoarer i sitt utbud. Den första klädkollektionen designades av Marc Jacobs som jobbade som artistic director inom företaget. Efter detta har Louis Vuitton samarbetat med ett flertal stora kreatörer som har fått designa både väskor och kläder åt företaget.
Louis Vuitton idag
Louis Vuitton är än idag ett av de största modehusen i världen. De är fortfarande mest kända för sina väskor och för att väskorna håller en extremt hög kvalité. De jobbar även med exklusivitet och släpper ofta väskmodeller i begränsat antal för att de ska vara svårare att få tag på och därmed lyckas de öka exklusiviteten.
De gör även ofta samarbeten med kända personer som Louis Vuitton kallar för ”Friends of the house”, även kallat ambassadörer. Deras enda svenska ambassadör idag är Alica Vikander, som man ofta kan se klädd i Louis Vuittons kläder och accessoarer på röda mattan.
Vill du investera i en Louis Vuitton väska?
Louis Vuitton har en fysisk butik i Sverige, och den ligger på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Dock förespråkar ju jag såklart att man ska kika på andrahandsmarknaden i första hand, så har man möjlighet att hitta drömväskan till ett betydligt lägre pris, och kanske även någon mer unik modell än de som finns i butikerna. Och så är det ju snällare mot miljön också såklart.
Den mest kopierade väskan
i världen
Louis Vuittons väskor sägs vara de mest kopierade väskorna i världen och det sägs att endast 1 procent av alla ”Louis Vuitton” väskor vi ser är äkta. Jag vet inte hur trovärdig den statistiken är, men jag kan i alla fall med säkerhet säga att det finns extremt många kopior på marknaden.
Om du vill undersöka om en Louis Vuitton väska är äkta eller inte så kan du läsa mitt tidigare inlägg ”Hur ser man om märkesväskan är äkta?” där jag skriver om just detta.