Hållbarhet i fokus

Jag blir väldigt glad av att se att allt fler varumärken fokuserar på hållbarhet. Textil- och modeindustrin är extremt resursintensiv, vilket jag har gått in djupare på i mitt tidigare inlägg om slow fashion. Det är därför självklart jätteviktigt att varumärken agerar på detta, och gör vad de kan för att de ska bli mer hållbara.

Många svenska varumärken har nu gått ut med att de öppnar upp mikrofabriker i Sverige och allt fler varumärken jobbar med att återanvända material. Fler jobbar med hantverket som trend, de satsar på exklusiva detaljer och kvalité, kollektioner som håller över tid helt enkelt.

 

Slow fashion är större än någonsin

Flera varumärken har börjat jobba mer med sina permanenta kollektioner i stället för att släppa nya trender varje säsong. Varumärkena verkar äntligen börja satsa på att jobba mer med slow fashion och kvalité. Tidlösa kläder och accessoarer som aldrig går ur mode är en perfekt start för en mer hållbar garderob!

Det svenska klädmärket Asket som visade upp sin kollektion under modeveckan erbjuder ett nytt alternativ till massproducerat mode. Deras mål är att inte bidra till överkonsumtion av kläder genom att designa ett enkelt utbud av basplagg med hög kvalité som inte behövs uppdateras varje ny säsong.

 

Experimentera med din nuvarande garderob

Trenden som var genomgående under Stockholm Fashion Week AW22 är att modet är mer innovativt än tidigare, och man uppmanas till att våga testa sig fram. Med andra ord – ett perfekt tillfälle att experimentera med plaggen du redan har hemma i garderoben. Testa nya, spännande kombinationer så kommer det snart kännas som att du har gjort en rejäl uppdatering av garderoben, utan att ha köpt ett enda nytt plagg!

 

Mode som tar för sig

Ett annat genomgående tema är färg! Färgstarka kombinationer där det inte finns några rätt eller fel. Färger som sågs mest återkommande var röd (starka röda färger med orange underton), turkos, grön, starka rosa färger och massor med olika nyanser av blått. Kanske har du kläder hemma i dessa färger som du tidigare inte vetat hur du ska matcha på snyggast sätt? Nu är det hög tid att testa dig fram.

 

Accessoarer tar mer plats

Det är inte bara kläderna som ska ta för sig, utan även accessoarerna. Kanske är det dags att leta fram den där väskan som du inte har använt tidigare för att du är rädd för att det blir ”lite för mycket”? Eller varför inte krydda till en enklare outfit med en färgglad väska? Detaljerna gör extremt mycket för helheten, och är ett perfekt sätt att få till pricken över i:et!

 

Vad jag tar med mig från modeveckan

Svenskt mode handlar mer än någonsin om att hitta sin egen personliga stil, och det finns inte lika mycket rätt eller fel. Man behöver absolut inte köpa nya kläder och accessoarer inför varje säsong, utan låt dig inspireras från kollektionerna som visas upp och gå hem och titta igenom din egen garderob och se om du kan komma på nya innovativa kombinationer av kläderna du redan har.

För några år sen var det till exempel ett stort nej att matcha rött med rosa, men idag är det trendigare än någonsin. Våga testa dig fram, det är svårt att göra fel inom svenskt mode idag!

 

Välj vintage framför nytt

Om du nu skulle behöva komplettera garderoben med några plagg eller accessoarer som du saknar så slår jag såklart ett slag för andrahandsmarknaden. Du gör både miljön och plånboken en tjänst genom att välja vintage framför nytt. Dessutom har du möjlighet att hitta unika plagg som du inte kommer se någon annan bära, och det är ju aldrig fel. I mitt tidigare inlägg Vintage vs. nytt har jag gått in djupare på vilka fördelar det finns med att handla vintage, tips!

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0