Gucci

7 min läsning

Blogg och artiklar

Modetips

Datum 7 september 2021
innehåll Emelie Smolle

Blogg och artiklar

Modetips

Datum 7 september 2021
innehåll Emelie Smolle
Foto Förnamn Efternamn

Guccio Gucci

Guccio Gucci heter grundaren bakom ett av världens största modehus. Han föddes i Florens i Italien 1881 och hans familj jobbade som lädertillverkare.

Han har bland annat jobbat som diskare, servitör och portier på det exklusiva Savoy Hotel i Paris. Det var inte förrän han var i 40-års åldern som han helt och hållet bytte inriktning i karriären och startade sitt företag.

Det sägs att han under sin tid som hotell-portier blev inspirerad och intresserad av alla exklusiva väskor hotell-gästerna hade med sig när de checkade in på hotellet, och efter det flyttade han hem till sin hemstad Florens och började jobba för Franzi, som tillverkade resväskor. Efter några år hade han samlat på sig erfarenhet om branschen och bestämde sig för att starta sitt eget företag.

Gucci grundades

Den första Gucci-butiken slog upp dörrarna 1921 i Florens i Italien, Guccio Guccis hemstad. Från början tillverkade Gucci framför allt hästsadlar och andra accessoarer för ryttare i exklusivt italienskt läder. Hans accessoarer blev snabbt populära och företaget gick bra, han lyckades skapa sig ett mycket bra rykte då han var en duktig hantverkare och hans accessoarer höll högsta kvalité.

Även idag kan man se att Guccis accessoarer tar inspiration från den ursprungliga idéen att tillverka accessoarer för ryttare, bland annat är det klassiska röd/gröna mönstret inspirerat av hästsadlar.

Guccio fick tre söner som började jobba inom företaget 1938 och deras främsta uppgifter var att expandera företaget och få in det på globala marknaden. Sonen Aldo var mest engagerad i företaget och 1938 övertygade han Guccio att de skulle öppna en ny butik i Rom, där de även breddade sitt sortiment och sålde fler accessoarer, bland annat handskar och plånböcker.

Sonen Aldo tar över företaget

1953 öppnade Gucci sin första butik i New York och några dagar efter det gick Guccio drastiskt bort, 73 år gammal. Varumärket togs ändå väl emot av amerikanarna då Gucci var den första italienska lyxbutiken på Manhattan. Allt fler kändisar som Audrey Hepburn, Grace Kelly och Elizabeth Taylor sågs använda Gucci, vilket gav varumärken en stor skjuts och följande tio år gick det fantastiskt bra för företaget. Efter Guccios bortgång tog sonen Aldo över företaget.

Guccis kris

På 80-talet gick utför för Gucci. Företaget tillverkade och sålde produkter i mängder vilket gjorde att produkterna helt enkelt blev för lättillgängliga, och den exklusiva stämpeln började nötas ut. De gick även igenom en ekonomisk kris då de expanderade för snabbt, breddade sitt sortiment och hade helt plötsligt 22 000 olika produkter som bar namnet Gucci, bland annat en Whisky. Det var helt enkelt inte tillräckligt exklusivt längre då man såg varumärket precis överallt och Gucci tappade därmed sin glans.

Familjefejderna

1986 dömdes Aldo Gucci till fängelse för skattefusk, och det var sorligt nog hans egen son Maurizio som anmälde honom.

I mars 1995 var Maurizio Gucci på väg upp för trappan till sitt Milanokontor när han plötsligt blir skjuten till döds med fyra skott. Han blev 46 år gammal och skytten var till en början okänd. Detta blev startskottet till en stor familjefejd då Maurizio hade sålt av sina sista aktier i Gucci strax innan sin död på grund av ekonomiska problem, och han var den sista som bar varumärkets namn som lämnade företaget.

Efter en lång mordutredning kom det till slut fram att det var Maurizios exfru som låg bakom mordet. Hon hade betalat en bekant 2,5 miljoner kronor för att döda sin exman, och orsaken tros ha varit att komma åt hans pengar. Hon greps inte förrän 1997 och hon dömdes till 29 år i fängelse, men blev utsläppt efter 18 år i fängelse.

Gucci återhämtade sig

1994 anställdes Tom Ford som creative director på företaget. Han bidrog med sin nyskapande dam-klädeskollektion som blev en succé och han lyckades få Gucci att återigen slå igenom rejält inom modeindustrin. Produkterna tillverkades inte i lika stora mängder längre vilket gjorde att Gucci återigen fick sin plats på marknaden som ett exklusivt varumärke, då det inte var lika tillgängligt längre. Efter några år fick Gucci utnämningen ”Årets europeiska företag”.

1999 köpte Pinault-Printemps-Redoute 68 % av företaget och de blev då en av grundpelarna i Gucci Group, som idag även äger varumärken som YSL, Balenciaga, Bottega Veneta och Alexander McQueen.

2002 headhuntade Tom Ford Frida Giannini till Gucci och hon började jobba som ”head designer of leather goods” för att hjälpa Gucci att ta ännu större plats på marknaden. 2004 slutade Tom Ford på företaget och Frida blev strax därefter creative director på Gucci. Frida har blivit extremt hyllad för sina kollektioner och blivit kallad ”the one and only creative director of Gucci”.

Gucci idag

Gucci har haft stora motgångar men trots det har de alltid varit ett välkänt varumärke inom världsmodet. Idag har de butiker i de flesta stora städer världen över och deras produkter säljs i exklusiva butiker överallt.

Idag ägs Gucci av den franska lyxkoncernen Kering (tidigare Pinault-Printemps-Redoute) som tidigare nämnt även äger stora varumärken som YSL, Balenciaga, Bottega Veneta och Alexander McQueen.

Sedan 2014 är Marco Bizzari VD för Gucci och Allessandro Michele är creative director.

Det är fortfarande väskor, plånböcker och övriga accessoarer som är företagets främsta exportvaror och Gucci är idag ett av världens mest prestigefyllda modehus.

Guccis mest omtalade kreationer

Klassiska läderväskor

De klassiska läderväskorna som hjälpte till att bygga upp hela varumärket är än idag superpopulära och säljer fortfarande extremt bra världen över.

Den klassiska GG-loggan

Guccis signatur-logga kommer från Guccio Guccis initialer. Det ena G:et i loggan är upp och ner, och förklaringen till det är att loggan alltid ska se likadan ut, oavsett från vilket håll du ser den.

Guccis bambuprydda handväskor

Efter andra världskriget var det brist på läder som Gucci använde sig av flitigt, så de var tvungna att låta kreativiteten flöda, och komma på nya material de kunde använda sig av. Det var i och med detta som de började använda sig av bambu. 1947 lanserade de den första bambu-väskan som blev en succé och som än idag är en stor del av Guccis varumärke. Bambun används som handtag för väskorna, det böjs till med en speciell tillverkningsmetod och betsas och lackeras för att få till det unika utseendet.

Gucci vintage

Gucci är extremt eftertraktat på andrahandsmarknaden och det går verkligen att fynda där om du är ute efter exempelvis en Gucciväska, Gucciplånbok eller andra accessoarer från Gucci. Vi får ofta in superfina saker från Gucci i vår webbshop, så håll utkik där om du är sugen på att investera i en ny Gucci-väska eller likande.

Shopping cart0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0