Vi har lyssnat på er, och som ett led i vårt arbete med att fortsätta vara Sveriges modernaste pantbank, lanseras nu vår nya hemsida som är snabbare, snyggare och mer användarvänlig än någonsin.
Under våren väntas fler exklusiva tjänster och uppdateringar.
Dykarur
11 min läsning
Vad är en dykarklocka?
Begreppet dykarklocka kan avse två olika saker. Dels en vattentät klocka du kan dyka med. Men dykarklocka kan förstås också vara ett instrument som professionella dykare använder på stora djup och avancerade projekt som arbeten vid oljeplattformar.
Men om vi pratar om klockor då? De klassiska specifikationerna för en dykarklocka är enkla. En dykarklocka ska vara vattenresistent ner till minst 100 meters djup, men vissa sätter gränsen vid 200 meter. En dykarklocka ska även ha en roterbar yttre eller inre glasring (helst både och) för att användaren ska ha möjlighet att hålla koll på dyktiden. Enligt somliga ska vridringen också vara spärrad för medurs rotation.
Idag är de flesta inom klockvärlden överens om att en modern dykarklocka ska uppfylla kraven som ställs i ISO 6425-standarden. En uppsättningen specifikationer från den internationella organisationen ISO som slår fast vad klockor avsedda för dykning med syrgas ska klara av.
ISO 6425 kräver bland annat att en dykarklocka ska ha en roterande bezel med en skala på 60 minuter och graderingar som markerar var femte minut. Bezelmarkeringarna ska vara koordinerade med motsvarande markeringar på urtavlan och ska vara synliga under mörka förhållanden. Den ska också klara av ett djup som motsvarar 1,25 gånger det djup klockan är certifierad för. En klocka som är certifierad för 200 meter ska alltså klara 250 meter.
Den moderna dykarklockans historia
Många förknippar tidiga dykarklockor med Rolex klassiska modeller och andra klockor som togs fram för professionella dykare vid tiden för andra världskriget. Men ansträngningarna att skapa vattentäta klockor som lämpar sig för dykning går betydligt längre tillbaka i tiden än så.
De första skisserna på en vattentät klocka som kan användas under vattnet dyker upp redan på 1600-talet. Den tidens tekniska begränsningar lade dessvärre effektivt krokben för sådana projekt och det skulle dröja länge innan de första riktigt vattentäta klockorna såg dagens ljus.
Dykarur på 1800-talet
Gammal dykarutrustning. Under tidigt 1900-tal fäste dykare ofta ett fickur på insidan av hjälmen för att hålla koll på tiden de spenderat under ytan.
Under sent 1800-tal börjar urmakare i flera länder fila på klockor som är vattentäta och tål det tryck som uppstår under dykning. Det var emellertid inte tal om någon serietillverkning av dykarur. Den här tidens vattenresistenta klockor var så gott som uteslutande specialbeställda modeller som byggdes i ett enda exemplar till en specifik (och i regel välbeställd) kund. Ett exempel är ett fickuret L’Impermeable från schweiziska West End Watch Company från mitten av 1880-talet, som möjligen är världens första vattenresistenta klocka.
Vid den här tiden börjar efterfrågan på vattentäta klockor att öka i takt med att dykutrustningen blir bättre och behovet av professionella dykare ökar. Under det sena 1800-talet och tidigt 1900-tal löste professionella dykare ofta tidtagningsproblemet genom att fästa ett vanligt fickur på insidan av dykhjälmen (det var dykning med bronshjäm och luftslang till ytan som gällde på den tiden). På så vis gick det att någorlunda hålla reda på dyktiden. Men det stod också klart för de professionella dykarna att det behövdes något bättre än så.
Nytt århundrade och nya dykarklockor
Under det tidiga 1900-tal börjar det hända saker. Armbandsuret har slagit igenom på bred front, samtidigt började allt fler klocktillverkare att ta fram särskilda modeller för specifika yrkesgrupper.
Marin- och armésoldater, piloter, professionella äventyrare och bergsbestigare och inte minst dykare började ropa efter pålitliga klockor som kunde användas under påfrestande förhållanden. Efter andra världskrigets slut går det snabbt och allt fler avancerade dykarklockor dyker upp på marknaden. Klockmärken som Rolex och Omega lanserar en rad klassiska modeller med (för sin tid) otroligt imponerande specifikationer. Modeller som mer eller mindre definierar vad ett modern dykarklocka är.
Dykarur – Historiska milstopar
Rolex Oyster
Ett stort steg på vägen mot den moderna dykarklockan tas 1926 då Rolex tar patent på den berömda Oyster-boetten. En hermetisk tillsluten konstruktion med gängad bakboett och en revolutionerande skruvkrona som gör att boetten blir allt tätare ju högre tryck den utsätts för. Samma år lanserar Rolex även en klockmodell under namnet Oyster.
Rolex Oyster har få likheter med moderna dykklockor och specifikationerna är inget att skryta med idag. Men på sin tid var den banbrytande. Rolex Oyster var nämligen världens första massproducerade damm- och vattenresistenta armbandsuret.
Året efter lanseringen, 1927, blir Rolex Oyster historisk då den brittiska simmerskan Mercedes Gleitze bär ett exemplar under sitt försök att simma över Engelska kanalen. Gleitze tvingandes visserligen avbryta simningen innan hon nådde fram till den franska kusten. Men hennes Rolex Oyster klarar provet galant. Efter tio timmar i det kalla vattnet fungerade Oystern fortfarande felfritt och inte en droppe vatten hade tagit sig i boetten.
Omega Marine
Rolex schweiziska branschkollegor på Omega var som vanligt inte sena på bollen. 1931 lanserar Omega en klocka som många räknar som det första kommersiella dykaruret; den rektangulära modellen Omega Marine. Omega Marine är inte bara vattenresistent, den hade utvecklats särskilt för dykare och är även den första dykarklockan som såldes direkt till privatpersoner.
Efter att ha genomgått ett batteri av tester hos det schweiziska horologiska institutet i Neuchâtel får Omega Marine certifikat som intygar att Marine klarar av ett tryck på 13,5 atmosfärer (135 meter) utan att ta in något vatten. Ett svårslaget rekord på den tiden.
Panerai Radiomir
En annan tidig och historisk dykarklocka är Radiomir från italienska Panerai som tas fram i tio exemplar 1936. Den nya dykarklockan hade beställts året före av den italienska militären som var i behov en pålitlig modell till sin nystartade attackdykarstyrka i kungliga flottans första ubåtsgruppkommando (som senare skulle bli notoriska under andra världskriget).
Radiomir är vattenresistent till 30 meter och börjar produceras för den privata marknaden två senare, 1938. De tidigare modellerna av Radiomir var emellertid inte helt igenom italienska skapelser. Både urverken och boetterna i de tidiga modellerna byggdes helt av Rolex. Namnet Radiomir kommer från det radioaktiva ämnet radium som användes för att göra urtavlan självlysande och läsbar vid dykning under mörka förhållanden.
Under andra världskriget börjar även klockföretag som Hamilton (kända för sin militärklockor), Elgin och Waltham bygga vattentäta klockor för militära dykare och marinofficerare. De flesta av dessa klockor byggdes dock i små serier, särskilt för militären, och nådde sällan privata konsumenter. Många av dessa tidiga dykarklockor är därför extremt sällsynta och hett eftertraktade samlarobjekt idag.
Moderna dykarklockor
Efter andra världskriget växer dykindustrin explosionsartat och tack vare tekniska landvinningar under krigsåren har dykutrustning blivit åtkomlig även för privatpersoner. Sportdykning blir snabbt populärt och en helt ny marknad öppnar sig för dykarklockan.
Rolex Submariner
Nu snackar vi. 1953 är året då den mest kända dykarklockan någonsin lanseras; Rolex Submariner. Submariner utvecklades särskilt för dykare och är den första klockan som både är vattentät ner till ett djup på 100 meter och har en roterande bezel. Submarinern blir snabbt en megasuccé, inte minst tack vare att Sean Connery bär modellen (referens 6538) i var och en av de fyra första James Bond-filmerna. Submariner är en tidlös klassiker och räknas av många som den första moderna dykarklockan.
Blancpain Fifty Fathoms
Blancpain lanserar också en legendarisk dykarklocka 1953 under namnet Fifty Fathoms. Fifty Fathom klarar av ett djup på 100 meter, vilket också är det största djup den tidens dykare kan nå. Klockan beställdes ursprungligen av kommendör Robert Maloubier, hemlig brittisk agent under andra världskriget och senare chef för den franska marinens attackdykare. Maloubier ville ha en klocka med svart urtavla, stora lättlästa arabiska siffror, tydliga indexmarkeringar och en roterande bezel. Blancpain levererade med besked. En klassiker.
Panerai crown protection
1956 tar italienska Panerai på patent på en kurvad låsbar bygel som skyddar kronan. Den får namnet Panerai crown protection och är sedan dess en symbol för märket och inte minst modellen Panerai Luminor. Luminor bygger vidare på av arvet från Panerais dykarmodell Radiomir och är en designklassisker som är populär än idag.
Breitling Superocean
Breitling lanserar sin första renodlade dykarklocka Superocean 1957. Superocean var garanterat vattentätt ner till 200 meter, en svårslagen prestation på den tiden. Boetten är gjuten i ett stycke, är försedd med en ovanligt robust kristall och bezeln kan låsas. Två år senare, 1959, kommer modellen ut i kronograf-version.
Omega Seamaster 300
Omega Seamaster som även den lanseras 1957 är en vidareutveckling av den ursprungliga Seamastern från 1948. Nyheten är att den nya modellen klarar av ett betydligt större djup än originalmodellen som “bara” var tät ner till 60 meter.
Ironiskt nog så är det djupet 200 meter och inte 300 som namnet antyder. Det hindrar dock inte den legendariske dykaren och filmmakaren Jacques Cousteau från att välja just en Seamaster 300 till flera av sina mest berömda undervattenseskapader. Cousteau och hans team bär varsin Seamaster 300 under Conshelf II-experimentet 1963 då de sätter rekord genom att spendera 30 dagar i en underenvattensstation på Röda Havets botten.
Ollech & Wajs Caribbean 1000
En doldis med fantastiska specifikationer för sin tid. Caribbean 1000 från schweiziska Ollech & Wajs lanserades 1964 och klarar precis som namnet antyder av ett djup på upp till 1 000 meter. Ett rekord som skulle ta lång tid att slå. Designen är stilren, funktionell och har starka likheter med samtida klassikern Longines Skin Diver.
Rolex Sea-Dweller
Rolex hade tidigt gjort sig ett namn bland dykare redan med klassikern Rolex Oyster från 1926 och i ännu högre grad med Submariner som lanserades 1953. Men 1967 slår de schweiziska mästarna ytterligare ett slag genom lanseringen av Sea-Dweller. Sea-Dweller är en vidareutveckling av Submariner som togs fram i samarbete med franska dykföretaget Comex och klarar betydligt större djup än föregångaren.
Sea-Dweller är försedd med heliumventil för släppa ut helium som tagit sig in i klockan när dykarna spenderat tid i tryckkammare. Sea-Dweller klarar av ett djup på 610 meter.
Seiko Pro-Diver
Vi ska inte heller glömma innovatörerna på Seiko, som släpper modellen Pro Diver 1976. Pro Diver klarar ett djup på 600 meter och är försedd med ett system som hindrar allt helium från att ta sig in boetten överhuvudtaget (istället för att ha en ventil som släpper ut gasen). Pro Diver är en rejäl sak, boetten är hela 51 millimeter bred, och har även distinktionen att vara världens första massproducerade klocka i supermetallen titan.
CX Swiss Military 20,000 Feet Diver
Ett nytt rekord slås 2009 när företaget CX Swiss Military lanserar modellen 20,000 Feet Diver, som med råge slår Rolex Deepseas tidigare prestation. Den nya modellen är, precis som namnet antyder, vattenresistent ner till 20 000 fot, vilket motsvarar 6 100 meter och tar sig därmed in i Guiness rekordbok. CX 20 000 Feet är en kronograf, med rundad baksida och 2,85 cm tjock boett. Enligt CX Swiss Military själva ska 20 000 Feet mer än leva upp till sitt namn och vara vattenresistent ända ner till 7 500 meter.
IWC Aquatimer
2014 uppdaterar IWC sin anrika serie av dykarklockor Aquatimer, som nu kommer en yttre bezel som kan vridas åt båda hållen. Aquatimern får också en inre bezel som bara kan vridas moturs. Värstingen i modellserien är Aquatimer Automatic 2000 som är vattenresistent ner till 2 000 meter. Räcker för de flesta behov.
Bell and Ross Hydromax
Bell and Ross extrema dykarur Hydromax utvecklades i samarbete med den franska flottan och lanserade 2012. Hydromax gör skäl för sitt namn, den går att använda på djup ner till häpnadsväckande 11 100 meter. Boetten på en Hydromax är fylld med specialutvecklad silikonolja som kallas Hydroil. En lösningen framtagen för att skydda den kvartsbaserade mekanismen från det extrema tryck som finns på de djup den är avsedd för. Lite overkill för de flesta kan man tycka, då det maximala djupet vanliga sportdykare kan gå ner till är 40 meter. Men om du absolut vill den värsta dykarklocka som går att få tag i är Hydromax ett säkert kort.