Vad ska jag köpa i doppresent?

En av de äldsta och mest traditionsbundna presenterna som vi har är doppresenter och namngivningspresenter. En gåva som symboliserar den glädje som vi känner över att en ny person kommit till världen. Hur symboliserar man all denna glädje och kärlek i form av en present? Och vad ska man tänka som fadder, syskon, god vän eller annan närstående när man köper doppresent?

 

Det absolut viktigaste i mina ögon, oavsett vilken händelse eller person man firar, är att doppresenten uppskattas av barnet och familjen i fråga. Jag kan förstå att det inte är det lättaste att konkretisera vid just ett dop eller namngivning, men glädje är ett bra ledord att ta med sig. Vilken present gör föräldrarna glada eller kommer ge barnet själv stor glädje i framtiden?

 

Är det första barnet i familjen är det ofta uppskattat med en doppresent av praktisk karaktär.  Något som både föräldrar och barnet har användning för, både nu direkt och på längre sikt. Är du fadder åt barnet så är kan det vara extra roligt med en personlig doppresent som barnet kan bära livet igenom och påminner om dopdagen och dig.

 

Doppresenter – Tradition och historia

Om vi går tillbaka i tiden så har traditionerna för doppresenter förändrats en hel del. Ursprungligen var doppresenter inte en grej överhuvudtaget. Det var faktiskt endast barnets faddrar som gav bort en så kallad faddergåva. Faddergåvan överlämnades i hemmet efter dopet i form av ett penningoffer som gudmodern tog hand om inför ett arvskifte och då det blev barnets enskilda egendom.

 

Eftersom det ofta handlade om just penningoffer så var gåvan ofta i form av silverföremål som både var symboliska och hade ett ekonomiskt värde. Så småningom utvecklades det till en tradition och idag är det kutym att alla gäster har med sig en doppresent.

 

Historiska doppresenter lever kvar

Silver och särskilt doppresenter i silver blev tidigt populärt bland bättre bemedlade svenskar, då silver är värdefullt. Men också för att silver anses ha en antibakteriell effekt och man trodde att det kunde skydda barnet mot infektioner och sjukdomar. Silverskedar som ges bort som doppresent var ofta graverade med någon typ av symbol och barnets namn.

 

En doppresent i silver är fortfarande ett mycket populärt alternativ, inte minst på grund av de gamla traditionerna. Vanliga exempel på doppresenter i silver är saker som sparbössor, fotoramar och silverskedar.

 

Men det kan också vara ett smycke. Om du köper ett silversmycke som doppresent bör du satsa på något som barnet inte växer ur direkt. Ett hänge eller något annat som inte är beroende av barnets storlek för att funka är bättre än en ring.

 

Minnesgåvor – och vem ska ge vad?

Idag ser det lite annorlunda ut eftersom alla som är bjudna till dopet eller namngivningen förväntas ha med sig en doppresent till barnet. Ju större dopet eller namngivningen är ju svårare kan det kännas, eftersom fler faktiskt ska ge bort en present. Här skulle jag säga att du kan tänka lite på vad din relation är, eller förväntas vara, till barnet.

 

Är du familjemedlem, vän eller till och med fadder åt barnet så är, i regel, förväntningarna högre på din doppresent. Men förväxla inte högre förväntan med högre kostnad – jag skulle snarare säga att det handlar om tanken bakom doppresenten. Det ska märkas att du verkligen tänkt efter och lagt ner lite möda på att fundera ut en bra och personlig doppresent.

 

Just minnessaker är en tradition kring dopgåvor som hänger kvar idag – något som man tydligt associerar till dop- eller namngivningsdagen eller personen som doppresenten kommer från. Många kanske kommer ihåg den där silverskeden som moster, farmor eller ens fadder envisades med att ge bort både på dopet och födelsedagar?

 

Även om det kanske känns tråkigt i stunden så är doppresenter något som man kommer ihåg och ofta har kvar hela livet. De lite mer moderna minnesgåvorna som man ser mycket idag är ofta mer personligt anpassade. Det kan vara en personlig tavla med födelsedatum, en minnesbok från dopdagen som gästerna fyller i eller ett smycke som barnet kan bära livet igenom.

 

Sex säkra tips på doppresenter

Här kommer mina bästa tips på dop- och namngivningspresenter som funkar för alla plånböcker. Tänk som sagt på att det viktigaste är att barnet och föräldrarna blir glada av presenten! Är du det minsta osäker så fråga föräldrarna själva vad de faktiskt gillar och tror passar barnet. Kom ihåg att du också kan gå ihop med några av de andra gästerna och ge bort något mer påkostat som en gemensam doppresent.

 

Dopsked

Dopsked i silver
Första tipset är en klassisk doppresent. Kanske lite tråkigt tänker du – men det är faktiskt den doppresenten som hängt med längst, ända sedan traditionen med doppresenter etablerades en gång i tiden. Jag tycker också att det är en trevlig tradition att fortsätta att ge bort en sked varje födelsedag tills barnet har tolv skedar till en servis. Är du inte fadder så dubbelkolla med föräldrarna att ingen annan planerat ge bort samma sak.

 

Praktiska saker

Dopskor
Som vi alla vet så kostar det en hel del att skaffa barn. Därför kan det vara klokt att satsa på en present som föräldrarna eller barnet har nytta av nu eller längre fram! Här finns också massor att välja på i alla priskategorier: en bärsele, barnserviser, en fin ryggsäck, ett par fina skor, kläder eller varför inte en fin filt?

 

Smycken

Silversmycke
Smycken är en annan klassisk doppresent som funkar i alla lägen. Ett smycke kan barnet dessutom bära med sig hela livet som ett minne. Tänk på att köpa ett smycke som passar både ett barn och en vuxen person, gärna ett som går att justera i takt med att barnet växer. Undvik ringar eftersom barnet snabbt kommer att växa ur en ring som passar på dopdagen. Satsa på hållbara och klassiska material som guld och silver. Ett fint hänge till ett halsband eller en justerbar armbandslänk är doppresenter som aldrig blir omoderna och uppskattas av de flesta.

 

Sagobok

Sagobok
Alltid en uppskattad doppresent! Ge bort en eller en samling av sagoböcker. Kanske din egen favoritbok som barn tillsammans med ett kort meddelande på förstasidan till barnet? En annan bra idé är att köpa en av klassikerna fast i en tidig upplaga. Dels bär den på en historia, dels kan den även bli värd en slant längre fram.

 

Designklassiker

Barnservis
Här finns det en uppsjö av möjliga doppresenter. Egentligen är det bara fantasin och möjligen barnets föräldrars smak som sätter gränser. Ett säker kort är att satsa på klassiska föremål som går att samla på, exempelvis Muminmuggar och vackert porslin eller glas. Väljer du samlarobjekt så är de också en bra fortsatt present vid födelsedagar, konfirmation, student och liknande. Annars är det extra kul med klassiska leksaker.

 

Pengar till sparande

Spargris
Pengar är alltid välkommet. Därför är det inte så konstigt att ett finansiellt tillskott är en populär och uppskattad doppresent. Ett personligt tips är att öppna ett sparkonto där du sätter in en lämplig summa. Om du är närstående till familjen kan du fortsätta att sätta in en slant löpande, exempelvis till jul och födelsedagar.

 

Men hur mycket pengar är lämpligt att ge bort i doppresent? Det beror på din ekonomi och hur väl du känner familjen. Enligt en undersökning som gjordes av Nordea för några år sedan kostar den genomsnittliga doppresenten 800 kronor. Nära vänner och familjemedlemmar ger ofta mer. Satsa på ett jämnt belopp, annars ser det ut som om du avrundat nedåt. Även här kan det vara klokt att höra efter med föräldrarna så att inte fler gäster har valt att satsa på samma sak.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0