Visionen om en oförstörbar klocka, G-SHOCK!

Det tog tre år och över 200 prototyper för CASIOS ledande klockdesigner på 1980-talet Kiku Ibes och hans projektteam bestående av tre personer att förverkliga idén om den första stöttåliga klockan.

Efter projektstarten 1981 med Triple 10-konceptet skedde otaliga test av olika material och scenarion gällande stöttålighet, hållbarhet, g-krafter och högt vattentryck i de mest påfrestande situationer.

Det ursprungliga kraven för Tripel 10-konceptet var, batterilivslängd på 10 år, vattentäthet till 10 bars vattentryck och stöttålighet från upp till en fallhöjd på 10 meter.

Den första G-SHOCKEN nådde marknaden 1983 och några av hörnstenarna som skulle känneteckna den revolutionära klocka var ett heltäckande skydd, vaddering, en ihålig boett som togs från ritbordet till en färdig konstruktion och förändrade utvecklingen av tidigare ömtåliga instrumenten i urverken som fortfarande idag är grunden för tillverkningen av Casios G-SHOCK-modeller.

Varför köpte du en John Mayer Casio?

Framförallt på grund av att det var ett samarbete med just John Mayer. Jag har följt honom länge både i musikväg och i hans stora intresse för klockor.

Den här klockan är ett samarbete mellan John Mayer, Hodinkee och G-SHOCK. Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg så är Hodinkee min go-to-sida när det kommer till klockor och det var så jag fick nys om att den skulle släppas.

John Mayer är en av mina absoluta favoritartister och det är till viss del på grund av honom som jag har blivit så pass intresserad av klockor. Därför tyckte jag att John Mayer Casion var lite extra intressant och något jag ville fylla ut min samling med.

Jag personligen är inte så inne på färgglada klockor, och G-SHOCK är ofta väldigt färgglada. Denna modell har dock en ganska subtil, grå färg men inslag av turkos och gult, så den här klockan tilltalade mig på alla nivåer.

Jag följde nedräkningen för släppet av klockan och klickade hem den så fort försäljningen öppnade. Och tur var det för den sålde slut på endast 7 minuter, så jag hade en gnutta tur som lyckades få tag på en.

Färgsättningen på John Mayer Casio

John Mayer och Hodinkee gjorde som sagt den här klockan tillsammans med G-SHOCK. När de skulle bestämma färgsättningen på klockan ville John Mayer ha en koppling till något som hade med honom och hans historia att göra.

Han är ju som tidigare nämnt musiker och startade sin karriär i väldigt tidig ålder. Som ung grabb hade han en keyboard från Casio som han använde, en SK-5, och det var just SK-5:an som var inspirationen till färgsättningen på John Mayers G-SHOCK-modell.

Klockan har en matt, grå färg, en turkos färg i G-SHOCK-loggan, och en lite senapsfärgad/mörkgul färg. Den gula färgen kommer från knapparna på keyboarden, den turkosa färgen kommer från loggan.  Resten av keyboarden var i den matta gråa färgen, som även resten av klockan har.

Vad har du för relation till Casio?

Jag vet inte om det är av en slump eller bara intresse men jag har alltid haft någonting som är gjort av Casio, dels miniräknare i skolan, men även deras klockor. Casio har funnits med ett tag även om det klassas som ett ungt företag i klockvärden. Casio grundades 1946 och den första modellen av G-SHOCK släpptes 1983, om jag inte minns fel.

En sak jag tycker är extra trevligt med den här klockan är att jag kan använda den till precis vad som helst. Den tål allt och är stöttålig på alla sätt och vis, och vad jag vet så var det just därför Casio tog fram G-SHOCK-serien.

Jag har läst om att G-SHOCK kom till när en ingenjör på Casio satt i en lekpark och såg hur barnen lekte med sina leksaker. Barn kan ju vara ganska hårdhänta som många känner till. Han tänkte antagligen då att det borde finnas en klocka som tål samma typ av behandling som barnens leksaker. Det kan mycket väl vara den historien som bakgrunden till skapandet av G-SHOCK-serien.

Hur är andrahandsvärdet på en John Mayer Casio?

Idag ligger andrahandsvärdet på den här klockan på 3 000-4 000 kronor. Jag köpte min för 180 dollar när den släpptes. Den har alltså redan dubblats i värde! Den tog som sagt slut på 7 minuter, så efterfrågan på den här klockan blev enorm på endast 10 minuter.

Man vet inte hur många av den här modellen som har tillverkats och det finns ingen numrering vad jag vet, så det är mycket spekulationer kring hur många som finns.

Utifrån vad jag har sett i forum och i videos verkar det som att många har lyckats få tag på en. Jag tror inte att Casio tillverkade så få exemplar som det kanske låter som. Jag tror att det delvis är den mystiken som gör det lite spännande att se om klockan fortsätter öka i värde eller inte i framtiden.

Det är såklart svårt, och näst intill omöjligt, att veta om den kommer fortsätta öka i värde. Men min föraning är att den med största sannolikhet kommer fortsätta att stiga i värde.

Sen kan man ju såklart fråga sig om en G-SHOCK är värd 4 000 kronor när den  ordinarie modellen, som inte är en del av samarbetet med John Mayer, är betydligt billigare än så.

Om man köper den här klockan så köper man hela paketet med boxen och historien, och det är vad den här modellen handlar om.

Personligen tycker jag att det är ett rimligt pris för en väldigt speciell klocka och ett samarbete som ligger mig varmt om hjärtat.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0