Vad är en briljant?

Briljant syftar alltså till själva slipningen av en sten. Den är absolut vanligast hos diamanter men förekommer även bland andra hårda ädelstenar. Slipningen har utvecklats för att ge diamanten en maximal ljusreflektion och färgsprakande lyster – den gnistrar.

En väl slipad briljant reflekterar i stort sett allt ljus. Något som gör att briljanter ser ut att ha som att en inbyggd ljuskälla, en inre. Det är den gnistan som gör briljanter briljanta.

Briljantslipning, som är min favoritslipning, är den vanligaste och utgör mer är tre fjärdedelar av alla diamanter på marknaden idag.

 

Briljantens utseende

Briljanter olika vinklar
Briljantslipningen är en av de mest populära slipningar för ädelstenar. Utseendemässigt ser en briljant oftast ut precis som de flesta föreställer sig en ”klassisk” diamant.

I illustrationer, foton och  piktogram som ska representera en ädelsten väljer man oftast att avbilda en briljant  – eftersom många ser just briljantformen framför sig när de tänker på diamanter.  Briljanten är rund till formen med en spetsig underdel och består av 57 eller 58 fasetter.

En fasett är en planslipad yta. Antalet fasetter är det som avgör hur mycket ljus en ädelsten reflekterar. Briljanter har 57 eller 58 fasetter och briljantslipningen reflekterar mest ljus av de klassiska slipningarna.

Den 58:e fasetten kuletten, diamantens undre spets, har slipats av till en liten fasett och är den minsta av de 58 fasetterna.

Bakom briljantens utseende ligger avancerade teorier, matematiska formler och flera hundra års utveckling. Allt för att optimera ljusåterkastningen och ge den bästa balansen mellan slipning, färg, klarhet och ljusreflektion.

Bilden nedan visar briljantens slipningen tydligt. Här nedan ser du hur ljuset går in i briljanten och hur ljuset reflekteras om stenen är perfekt slipad.

Idealisk slipning

Olika slipningar av briljant

 

Slipningen avgör ädelstenens värde

När man värderar diamanter och andra ädelstenar som smaragder och rubiner tittar man på flera faktorer. För just diamanter så är slipningen en av de viktigaste faktorerna för utseendet, en perfekt briljantslipad diamant reflekterar tillbaka nästan allt ljus.

Hur mycket en diamant värderas till påverkas av fyra olika faktorer: De fyra c:na. Clarity (renhet), Carat (vikt), Color (färg) och Cut (slipning).

Bland dessa fyra faktorer är slipningen en av de viktigaste, både för stenens utseende och värde. Slipningen är det som kännetecknar en sten och ger den ett vackert utseende. En perfekt slipad briljant är alltid eftertraktat och värdefull.

 

Briljantens historia

Att slipa diamanter och ädelstenar är en konstform som funnits och utvecklats under flera hundra år.

Under 1200-talet användes grövre metoder där man helt enkelt hackade bort de delar av diamanten som inte var estetiskt vackra. Med hjälp av finkrossat diamantpulver polerades därefter de nya ytorna för att stenen skulle uppfattas som blankare.

Tvåhundra år senare, under 1400-talet, hade man utvecklat mer förfinade metoder och hackade inte bort de ”orena” ytorna lika grovt.

Istället användes speciella slipskivor som också polerade upp ytan så den blev blank. Det var faktiskt redan under denna tid som många av de slipningar som man ser idag utvecklades!

1600-talet var ett briljant århundrade. Det var alltså då man började slipa briljanter. De tidiga briljanterna från 1600-talet skiljer sig åt en hel del utseendemässigt från de briljanter vi ser idag.

Briljanterna som slipades under 1600-talet var fyrkantiga. Slipningen var länge populär men utvecklades kontinuerligt och under 1800-talet så hade briljanten fått en rundare form.

Briljanten som vi känner till den idag, med sina många fasetter och perfekta plana ytor utvecklades först under 1940-talet. Då fick den sina 58 och senare 57 fasetter och sin karaktäristiska och runda form med en spetsig undersida.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0