Kategorier

Rensa mina val
2
1
32
3
1
59
1
3

Visar av artiklar

Var kommer slipsnålen från?

Om vi börjar med grunderna – och historian bakom slipsnålen – så behöver vi spola tillbaka till början av 1900-talet. Stilmässigt var det under början av 1900-talet som kostymen blev mer av en vardagsuniform även för medelklassmannen.

Användningen av slipsnålen, eller slipsklämman som den också kallas, var egentligen bara av praktiska skäl. Helt enkelt för att hålla slipsen på plats så den inte fladdrar iväg.

Tidigare, när slipsen och kostymen mer var förknippat med överklassen så använde man istället en kravattnål för att hålla slipsen på plats.

Kravattnålen slog aldrig riktigt igenom i den ”vanliga” mannens garderob när kostymen blev en vardagsuniform. Fullt förståeligt skulle jag ändå säga – eftersom det mer ser ut som ett smycke än något praktiskt.

Att introducera ett smyckeslikt föremål i en ”riktig mans” garderob lär inte ha varit lätt på den tiden.

Istället tog slipsnålen plats och vann acceptans. Inte så konstigt. Slipsnålen fyller en ju tydlig och praktiskt funktion – den ser till att slipsen inte flyger iväg. Slipsnålen var därför lättare att sälja in till konservativt lagda män som ansåg att smycken är för kvinnor.

 

Varför ska jag ha en slipsnål?

Fyra slipsnålar i guld, silver och stål

När ska man då bära en slipsnål, och varför, kan man fråga sig. Först och främst är det av precis samma anledning som i början på 1900-talet – det är praktiskt. Slipsen fladdrar inte runt när du vistas ute i den friska luften och du råkar inte doppa den i lunchtallriken. Dessutom är det en väldigt snygg accessoar till kostymen.

Jobbar du någonstans där klädkoden är väldigt strikt – med mörk kostym och slips – så är slipsnålen ditt tillfälle att ge en lite mer personlig prägel. Spontant tänker man kanske inte på hur olik en slipsnål kan vara från en annan, men den är egentligen som vilket smycke som helst som finns i otaliga varianter. Slipsnål är egentligen bara en variant på en slipsaccessoar.

 

Olika typer av slipsaccessoarer

Slipsnålen är den absolut mest kända termen för denna typ av accessoarer. Egentligen är slipsnålen en viss typ av slipsaccessoar och inte ett samlingsnamn, men det är oftast så man benämner den i vardagligt tal.

Om vi börjar med att reda ut de mest klassiska, och vanligaste slipsaccessoarerna (och termerna) så är skillnaden kanske inte allt för stor.

Slipsklämma

En slipsklämma är som en vikt metallbit och är väldigt enkel och elegant i sin konstruktion. Framförallt används denna till tunnare slipsar.

 

Slipsnålen

En slipsnål ser egentligen mer ut som en klämma i mina ögon, och det är väl lite där förvirringen med begreppen finns. Men den klassiska slipsnålen är lik en klädnypa i sin konstruktion och klämmer alltså fast slipsen. Passar bäst till lite grövre slipsar så att den inte river upp tyget.

 

Slipskedja

Om vi går över till de lite mer dekorativa slipsaccessoarerna där detaljerna tar mer plats så är det framförallt slipskedjan som är populär.

Slipskedjan ligger närmare ett rent smycke än andra slipsaccessoarer eftersom kedjorna i sig kan se väldigt olika ut. Du fäster kedjan i skjortknappen och trär igenom slipsen så att den dekorativa kedjan syns tydligt.

 

Hur ska slipsnålen sitta?

Man i vit skjorta och blå slips fäster sin slipsnål.

En viktig regel när man använder en slipsnål/klämma är att den inte är lika bred som slipsen. Ungefär 80 procent av slipsens bredd är lagom, men hellre en för kort än för lång.

Det är också viktigt att du inte sätter slipsnålen för högt upp – då kommer den inte göra sitt jobb och hålla slipsen på plats. Den ska inte heller sitta för långt ner så den döljs utav kavajen när den är stängd. I samma höjd som bröstfickan är en bra riktlinje – då gör den både nytta och syns.

 

Hur fäster man slipsnålen?

Man i vit skjorta och blå slips fäster sin slipsnål.

Även om du kanske egentligen använder en slipsnål/klämma primärt för att det är snyggt, så är det dumt att utesluta funktionen när den ändå är på plats.

Funktionen för en slipsnål är ju just att hålla fast slipsen, så tänk på att inkludera skjortan när du sätter fast den. Annars har du en fladdrande slips ändå – men visserligen med en snygg accessoar.

 

Matcha slipsnålen med dina andra accessoarer

När du nu har koll på hur slipsnålen ska sitta så är det dags för det absolut roligaste – detaljerna. För att ge ett stilrent och eftertänksamt intryck så är det snyggt att matcha slipsnålen med din övriga acessoarer.

Välj en slipsnål i samma färg eller material som din andra smycken, dina manschettknappar och bältesspänne. Bonuspoängen om du har en snygg klocka med detaljer i samma material och nyans.

 

Personliga slipsnålar

Hur mycket ”regler” det än finns så är det såklart viktigast att du trivs med dina kläder och accessoarer själv. Man kanske tror att det inte finns så mycket utrymme för personlighet i en slipsnål.

Men idag går det att köpa slipsnålar i många olika stilar, material och färger om du föredrar det framför en klassisk i blankt stål. Många bär slipsnålar med specifika emblem eller logotyper från organisationer, idrottslag och klubbar de gillar.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0