Vad är en kronograf?

Kronograf kan betyda flera saker. Dels ett stoppur/tidtagarur eller en klocka med inbyggt stoppur. Den senare är tekniskt sett en klocka med kronograf eller en kronografklocka. Oftast säger man dock bara kronograf även om man menar en klocka med kronograf-funktion.

En kronograf kan också vara ett instrument som används för att mäta och registrera fysikaliska förlopp, bland annat hur snabbt och hur långt ett föremål färdas. Ett vanligt användningsområde är skytte där man använder ballistiska kronografer för att mäta pistol- och gevärskulors hastighet. Själva namnet ”kronograf” kommer från grekiskans chronos, som betyder tid och graph (som betyder skriva).

I dagligt tal är en kronograf kort och gott en klocka med ett eller flera inbyggda stoppur. De flesta kronografer har utöver de vanliga visarna för timmar, minuter och sekunder tre ytterligare visare; en sekundvisare, en minutvisare, och en timvisare. Men inte alltid. Somliga kronografer har endast en extra sekund- och minutvisare.

Den typiska kronografen har tre extra visare på tre mindre urtavlor (på den större huvudsakliga urtavlan). Visarna aktiveras, startas och stoppas, när du trycker på knappar på klockan. Ofta är knapparna placerade ovanför och under kronan. Men även andra arrangemang förekommer.

Omega Speedmaster Professional kronograf urtavla

Omega Speedmaster Professional, en klassisk kronograf. Notera de tre extra visarna.

Kronografer kommer i många utföranden. Från grova dykarklockor, överdimensionerade pilotklockor till eleganta dressur. De finns också representerade i alla prisklasser. En batteridriven quartzkronograf kan du få för några hundralappar. Det lyxigaste mekaniska kronograferna från klassiska prestigeurmakare som Rolex och Patek kan gå loss på hundratusentals kronor.

 

Varför välja en kronograf?

Varför ska man då välja en kronograf framför en klocka utan kronograffunktion? Vi börjar med de känslomässiga argumenten. I mitt tycke går de alltid först. Det spelar ingen roll om en klocka dyrkas av tidningar och användare på olika forum, används av berömda skådespelare och astronauter, eller rent tekniskt är bäst i sin kategori om inte du tycker den är snygg.

Kronografer är just det. Snygga. De extra visarna ger en kronograf ett elegant och påkostat utseende. Samtidigt känns en välgjord kronograf aldrig överdriven eller prålig. I mina ögon är kronografen ett professionellt instrument och verktyg, men med snygg design. Det är just det som gör kronografen speciell.

Kronograferna utvecklades inte för att bli en lyxattiralj bland andra. De skapades som ett professionellt instrument för yrken och användningsområden där skillnaden på en tiondels sekund kan vara livsavgörande.

 

Kronografens historia

Den första moderna kronografen såg dagens ljus 1816 och skapades av den franske urmakaren Louis Moinet. Den nya skapelsen var tänkt att användas tillsammans med astronomiska redskap som kikare och det främsta syftet var att göra det lättare att mäta stora avstånd, exempelvis mellan jorden och andra planeter. Med hjälp av Moniets kronograf blev det för första gången möjligt att mäta tid med en precision på 1/60-dels sekund.

Så exakta klockor var vid den här tiden fullständigt revolutionerande och skulle komma att bli ett oumbärligt verktyg inom flyget, sjöfarten och många andra områden där små tidsskillnader är avgörande.

Även om Moniets kronograf var först så nådde hans version aldrig någon större publik. Den äran går istället Nicolas Mathieu Rieussec som var hovurmakare till den franske kungen Ludwig XVII. Kungen ville ha en klocka som klarade av att fälla avgörandet vid hästkapplöpningarna som var kungens stora intresse. För det behövdes en väldigt exakt klocka som kunde mäta två olika tidsförlopp samtidigt. En kronograf. Rieussec lyckades och kunde lansera den första kronografen för kommersiellt bruk 1821. Rieussec kronograf bestod av en låda i mahogny som gömde urverket och hade två visare.

 

Kronografen krymper

Även om Moniets och Rieussecs kronografer var banbrytande var de inget man gick omkring och bar på. De var stora men också känsliga för stötar. De första kronograferna som gick bära på handleden dök upp först under det tidiga 1900-talet.

Urverket på en kronograf

En av de första armbandskronograferna utvecklades av den Schweiziska urmakaren Longines och lanserades 1913 under namnet Longines 13.33z Monopusher. Därefter dröjde det inte länge innan andra urmakare kom ut med egna modeller. Breitling var till exempel först med att kronograf med en separat knapp för att kontrollera tidtagarfunktionen (på tidigare modeller var man tvungen att dra ut kronan för att starta, stoppa och nollställa tidtagaren).

Nästa stora genombrott var kronografer med en graderad tachymeterskala på bezeln. Med en tachymeterutrustad kronograf kan man snabbt räkna ut bland annat hastighet och hur lång tid det tar att färdas en sträcka. Något som som kom att bli en oundgängligt för piloter, astronauter, inom sjöfarten och inte minst för idrott och motorsport.

Under det tidiga 1900-talet med framväxten av bland mycket annat militärt och kommersiellt flyg och stora sportevenemang började alltfler se behovet av oerhört exakta kronografer för tidtagning och mätning av avstånd. Samtidigt uppstod efterfrågan på lyxiga och avancerade armbandsur bland privatpersoner.

 

Världens första automatiska kronograf

Efter andra världskriget hade kronografen blivit populär inte bara bland yrkesmänniskor som var så illa tvungna att förlitade sig på dess funktioner. Efterfrågan växte också bland folk i största allmänhet. Samtidigt började allt fler fråga efter en automatisk kronograf, som inte behöver vridas upp manuellt. Alla kronografer var nämligen manuella vid den här tiden. Frågan var vem som skulle bli först att ta patent på en fungerande och väldigt exakt automatisk kronograf. På sextiotalet var racet igång på allvar.

De kända urmakarna Breitling, Tag Heuer, Buren-Hamilton bestämde sig för att bilda en allians och med gemensamma krafter ta fram ett starkt alternativ. De kända klockmakarna slog sig ihop med Dubois Depraz, en tillverkare av väldigt exakta urverk, med sikte på att bli först med en självuppdragande kronograf.

Samtidigt jobbade flera andra företag mot samma mål. Vissa öppet. Andra i hemlighet. Arbetet skulle visa sig vara tidskrävande. Det tog ända tills januari 1969 innan den första automatiska kronografen kunde visas upp för världens ögon.

Men vem var först egentligen med den automatiska kronografen?

Vissa skulle säga att Chronomatic, Breitlings, Tag Heuers och Buren-Hamiltons skapelse var den första självuppdragande kronografen. Andra är precis lika säkra på att det rätta svaret är El Primero från Zenith. Ett tredje svar är Seiko som också lanserade en automatisk kronograf 1969.

På nyårsdagen i januari 1969 var cheferna på Breitling, Tag Heuer, Buren-Hamilton lugna och fyllda av självförtroende. Summan av företagens ansträngningar och världens första automatiska kronograf; Chronomatic skulle visas upp under simultana presskonferenser på flera platser i världen 3 mars samma år. Racet såg utan tvekan ut att vara vunnet. Men den tionde januari ställs allt på ända då konkurrenten Zenith håller presskonferenser och berättar att de hunnit före. Inför pressen visar Zeniths företrädare stolt upp prototyper av den automatiska kronografen El Primero (som för övrigt betyder den första).

 

Tre vinnare

Men var El Primero verkligen först? Ja. Och nej. Zenith hade börjat skissa på en automatisk kronograf i samarbete med de schweiziska branschkollegerna på Movado redan 1962. Målet var att presentera den första automatiska kronografen lagom till Zeniths hundraårsjubileum 1965. Men man stötte på problem och blev tvungen att skjuta lanseringen.

När Zenith så fick höra talas om Breitlings, Tag Heuer, Buren-Hamiltons gemensamma projekt lade företaget, i största hemlighet, i överväxeln i sitt eget projekt. Något som kulminerade vid presskonferensen den tionde januari då protoyper av El Primero visas upp. Problemet var prototyperna av El Primero var just prototyper. Fullt fungerande, men klockan skulle inte gå att köpa i handeln förrän sent på hösten 1969. Där var faktiskt Chronomatic före.

Nu var Chronomatic inte en enskild klocka utan ett urverk med beteckningen Caliber 11 och användes i ett flertal klockor från Breitling, Tag Heuer och Buren-Hamilton (Dubois Depraz gör inte klockor bara urverk). Caliber 11 är hjärtat i ett flertal numer klassiska kronografer som Tag-Heuer Monaco och Autavia och Breitling Chronomatic.

Även om Chronomatic tekniskt sett lanserades efter El Primero så gick klockorna som byggde på urverket att köpa redan under sommaren 1969. Ur ett rent konsumentperspektiv så var alltså Chronomatic först.

Såtillvida man inte bodde i Japan alltså, då är nämligen svaret Seiko som också lanserade en automatisk kronograf 1969. Seikos klocka gick dessutom i serieproduktion före Chromomatic-modellerna, enligt somliga redan i maj 1969. Något som skulle betyda att deras automatiska kronografer var det första som nådde konsumenterna. Seikos kronograf gick emellertid bara att köpa i Japan fram tills den senare delen av året efter att El Primero och de Chronomatic-baserade klockorna nått butiker världen över.

Den första automatiska kronografen? Ja, det beror på ditt perspektiv. Chronomatic/Caliber 11, El Primero och Seiko. Alla tre är var först i någon bemärkelse.

1969 var på flera ett avgörande år för både kronografer och klockor i största allmänhet. Till stor del tack vare Seiko. Den japanska tillverkare nöjde sig nämligen inte med en delad förstaplats i tävlingen om vem som var först med den automatiska kronografen. Under året kunde Seiko även presentera den första quartzklockan (batteridriven). Quartzklockorna skulle sedan komma att ta över marknaden för klockor, framför allt i de billigare segmenten.

 

Kronografen räddar liv i rymden

En av de mest kända historierna kopplat till kronografklockor inkluderar NASA, astronauter och det kända citatet ”Houston, we have a problem”. Som om inte historien om kronografklockan var spännande nog som den är så var den en stor anledning till att besättningen på Apollo 13 överlevde i april 1970.

Under färden mot månen drabbades rymdskytteln Apollo 13 av en explosion i motorn som tvingade besättningen att avbryta uppdraget för att överleva. Med motorn ur funktion behövde besättning använda sig av månens gravitationskraft för att åter ta sig in i jordens atmosfär. Något som krävde tajming. Exakt tajming. Lyckligtvis var alla astronauterna utrustade med ett exceptionellt bra verktyg för jobbet. En kronograf av högsta kvalitet, Omega Speedmaster Professional. Med hjälp av sina Speedmasters kunde besättning göra exakt de beräkningar som krävdes för att justera farkosten kurs.

Speedmastern hade redan blivit en del av astronauternas utrustning och kom att följa med på en rad rymdfärder. Buzz Aldrin bar på just en Omega Speedmaster 1969 vid den första bemannade månlandningen.

 

Vilka kronograf ska jag satsa på?

Kronografklockan bär med andra ord på en spännande historia och det är inte konstigt att olika kronografer alltid ligger högt upp på önskelistan för klockfantaster som mig själv. Men vilka modeller är är är värda att satsa på förutom den ikoniska Omega Speedmaster Professional? Här är mina bästa tips och trendspaningar:

 

Fem klassiska kronografer

 

Zenith El Primero – 70-tal

Den första automatiska kronografen som visades upp för världen. För många är El Primero inte bara den första automatiska kronografen utan även en makalöst välkonstruerad och snygg klocka. Tidlöst vacker och passar till det mesta. Men kom ihåg att tidigare exemplar kan vara väldigt dyra om de är i originalskick.

Tag Heuer Monaco och Carrera

Tag Heuer Grand Carrerra
Steve McQueen. Behöver man säga mer? Tag Heuer Monaco är en ikonisk klocka och rent historiskt viktig kronograf eftersom den bygger på urverket Chronomatic/Caliber 11. Tag Heuer är också en stolt tillverkare av sportklockor av högsta kvalitet och sponsrar många stor sportevenamang. Det här arvet syns i många av företagets klockor som ofta är racinginspirerade. Det kanske främsta exemplet är vid sidan av Monacon Tag Heuer Carrera också den starkt förknippad med racing.

 

Rolex Daytona

Rolex Daytona kronograf

Paul Newman. Uttjatad men lika ikonisk som Tag Heuer Monaco. Helt i original kan på auktion säljas för fem miljoner eller mer. Men då pratar vi om originalmodeller som den Paul Newman bar, inte nytillverkade Daytona. Rolex Daytona lanserades 1963 och blev en omedelbar succé. Daytona har en tidlös design och är ytterst exakt. Den har också en tachymeter som kan mäta hastigheter upp till 400 kilometer i timmen. Förmodligen var det därför Paul Newman valde just Daytonan. Newman var nämligen inte bara skådespelare utan även racingförare på hög nivå. Värt att känna till är att alla Daytonas var manuella (och behöver vridas upp med jämna mellanrum) fram till 1988 då de första automatiska Daytona-modellerna lanserades.¨

Seiko 5 Sports

Seiko kronograf
Man ska inte stirra sig blind på Schweiziska klockor, Japanska Seiko har funnits länge och är väl kända för sin innovation. de var på sätt och vis först med den automatiska kronografen och definitivt först med quartzklockor. Vintageklockor från just Seiko blir bara hetare och mer efterfrågade för varje år som går. Inte minst i Sverige. Nu är det köpläge om du vill ha originalmodell!

Breitling Navitimer

Breitling Navitimer kronograf som byggdes för piloter

Breitling Navitimer lanserade lanserade 1954 och blev snabbt populär, särskilt bland piloter. Pilotkopplingen är självklar del av Navitimerns arv. Den utvecklades av Breitling i samarbete med den amerikanska pilotföreningen Aircraft Owners & Pilots Association som ville ge sina piloter ett exakt verktyg för att mäta hastighet och avstånd, särskilt jetpiloter. Sedan dess har den varit en favorit bland piloter världen över. 1969 lanserades den första automatiska Navitimern, en klassiker som gör sig bra i alla sammanhang.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0