Hur väljer man ut sin vigselring?

Par med med nya vigselringar

 

Nyförlovad och exalterad inför bröllopet så finns det ju såklart massor av saker att ta tag i inför den stora dagen. En av de roligaste sakerna att checka av måste ändå vara att välja ut sin vigselring!

Det är när det stora valet ska göras som man inser hur många olika versioner som det faktiskt finns. Men – då finns det garanterat något som passar.

 

Vilken vigselring ska jag välja?

Det finns otaliga varianter på både förlovnings- och vigselringar idag. Traditionen att bära vigselringar går att spåra ända tillbaka till antikens Egypten. Då var det vanligtvis bara kvinnan som bar en ring, men numera är det vanligast att båda bär varsin ring som symbol för giftermålet.

Att man bär vigselringen på vänster hand, på ringfingret, sägs komma från samma tidsperiod och för att det går en ven direkt från vänstra ringfingret till hjärtat.

En lite rolig kuriosa som många inte känner till är att denna tradition idag framförallt lever kvar i Sverige, USA och Storbritannien. I andra länder är det vanligast att man istället bär den på höger hand, eftersom det är med höger hand man beseglar avtal.

Tidigare var det vanligast med helt släta ringar i Sverige, och att man bytte ut sin förlovningsring mot vigselringen under ceremonin och endast bar den under äktenskapet. Idag bär de allra flesta kvinnor både sin förlovningsring och vigselring tillsammans – vilket gör det extra viktigt att de passar tillsammans.

Som med alla andra smycken så tycker jag det är viktigt att tänka på sin personliga stil och smak. Vilka smycken gillar du att bära idag? Föredrar du rött eller vitt guld?

Eller är platina eller roséguld mer din smak? Vill du ha stenar eller helt slät? Hur ser din förlovningsring ut? Vilken typ av ring kan du tänka dig att bära dagligen för lång tid framåt? Alliansringen är både praktisk och snygg.

För mig som jobbar med ädelstenar och diamanter så är valet självklart – alliansringen vinner alla gånger! När det kommer till smycken så är jag väldigt mycket för att ju mer ju bättre. Inget ”less is more” för min del när det kommer till vackra stenar.

 

Vad är en alliansring?

Den typ av vigselring som jag skulle säga har blivit absolut mest populär senaste tiden – alliansringen. Den kom till Sverige redan under 1930-talet och har utmanat den enkla, släta ringen sedan dess.

En alliansring är en ring där flera stenar sitter på rad. Det kan vara antingen diamanter eller andra ädelstenar – eller en blandning av båda. Det engelska namnet för alliansring gör den ännu vackrare – eternity band – som en symbol för den eviga kärleken.

Om du är en person som gillar det enkla när det kommer till smycken så hoppas jag att jag inte lyckats skrämma bort dig. Alliansringen kan vara hur stilren och klassisk som helst, och i många fall skulle jag säga att den dessutom förhöjer förlovningsringens utseende.

Alliansringen är också vanlig som morgongåva, vid årsdagar eller som en gåva till en nybliven mamma (pushgift).

Jag tror inte att någon skulle bli besviken, någonsin, på en alliansring oavsett om det är vigselring eller annan gåva. Om vänsterhanden redan är full med både förlovnings- och vigselring så är det inte mer än rätt att även högerhanden får sin del, i mitt tycke.

Det kan vara bra att veta att alliansringar är mer ömtåliga än enstensringar och halvallianseringar då du har stenar runt om hela ringen. Därför bör man vara försiktig när man exempelvis håller något föremål i handen eller bär tunga saker och försöka undvika att stöta emot hårda ytor. Eftersom det är svårt att undvika så nöts stenarna i en helalliansring mer och fortare.

 

Vilken typ av alliansring ska jag välja? Hel eller halvallians?

Tre olika vigselringar, en helallians, en enstensring och en halvallians

Tre olika vigselringar. En halvalliansring längst till vänster, en enstensring och en helallians längst till höger. 

Precis som det låter så handlar det helt enkelt om hur mycket stenar man vill ha. Helalliansringen har stenar på rad runt hela ringen medan halvalliansringen har flera stenar i rad, men inte hela vägen runt. Det fina med alliansringen är just att den finns i så många utföranden att det verkligen finns någon som passar alla.

Om man vill ha en mer klassisk alliansring så skulle jag hålla mig till diamanter – det är en trend som aldrig går ut eller som man tröttnar på. Men man kan absolut välja en med safir eller smaragd som sticker ut lite mer – speciellt om förlovningsringen är väldigt enkel i sin design. Din personlighet är och ska vara det som avgör mest.

Den vanligaste kombinationen är att man väljer en alliansring till en förlovningsring med en lite större sten. Men våga utmana om det är mer din stil – varför inte en väldigt enkel, slät förlovningsring tillsammans med en halvalliansring av safirer? Möjligheterna är oändliga men en alliansring förhöjer alltid en förlovningsring, oavsett hur den ser ut.

 

Alliansringen – populär bland kungligheterna

Populariteten för alliansringar har bara blivit större med åren, inte minst efter de kungliga bröllopen. Våra kungligheter har i stort sett alltid varit stilikoner, speciellt i bröllopssammanhang.

Alliansringar tillsammans med andra vigselringar finns alltid i varierade prisklasser i vår webshop.

Kronprinsessan Victoria valde att matcha sin klassiska förlovningsring, som har en briljantslipad diamant med en alliansring.

Kronprinsessan Victoria i vit klänning

Kronprinsessan Victoria valde en alliansring till bröllop 2010. 

Även den är väldigt klassisk med samma slipning av diamanterna, och de är båda i platina. Att välja samma metall och slipning på stenarna är ett säkert kort om man vill ha en klassisk kombination.

Viktoria har en förlovningsring som gått i arv från tidigare drottningar, har jag hört. Det är en utmärkt idé att göra om en släktklenod om så önskas, precis som kronprinsessan gjort.

 

Prinsessan Madeleines ringar har, kanske inte helt otippat, lite mer amerikansk karaktär. Förlovningsringen är en solitärring med sidodiamanter. Men precis som sin syster har hon valt en klassisk alliansring med små diamanter. Inte lika klassisk kombination – men ett tydligt bevis på att en alliansring verkligen lyfter mittenstenen på förlovningsringen.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0