Namnet kommer av latin, aqua ”vatten” och marina, ”hav” och stenen lever verkligen upp till sitt namn. Havets ädelsten – med sin vackra, svagt blåa eller blågröna färg är en av de stenar som har bra klarhet naturligt. Akvamarinen för verkligen tankarna till kristalliserat havsvatten.

Akvamarinen är den blå varianten av mineralet Beryll. Andra ädelstenar som tillhör samma mineralfamilj, beryll, är smaragden – heliodor, morganiten, bexbite och goshenit.

Akvamarinens kulturhistoria

Armband med akvamarin

En äldre benämning, som inte längre ska användas, är att akvamarinen ibland kallats för ”halvädelsten”. Denna benämning förekommer felaktigt idag men det var förr ett sätt att särskilja ädelstenarna från varandra där de som inte var lika sällsynta helt enkelt kallades ”halv”.

Sällsynt eller inte – akvamarinen är en ädelsten. Gemmologer och geologer har alltid inkluderat stenen till ädelstenarna eftersom den uppfyller samma krav som de övriga ädelstenarna.

Precis som många andra ädelstenar så har akvamarinen en lång historia. Namnet speglas definitivt i den vackra färg som stenen har, men har även en historisk koppling till vatten och framförallt havet.

Det sägs nämligen att akvamarinen tidigt ansågs helig för sjömän och alla andra som färdades till havs för att garantera en säker passage. Romarna använde även akvamariner i sina smycken ofta och under medeltiden användes den som en kristallkula för att få en glimt av framtiden.

Här hittar du akvamarin

Obehandlad akvamarin

Akvamarin finns i alla världsdelar men en av de viktigaste platserna som man utvinner stenen är i Brasilien, där man redan 1811 startade den första gruvan som riktade in sig specifikt på akvamarin. Den största akvamarin som man har hittats var just i Brasilien, i Marambaia år 1910. Den vägde 110 kg, var 48,5 cm lång med en diameter på 42 cm.

I Uralbergen, Ryssland, har man tidigare haft stora fyndigheter av akvamarin men här verkar det mesta nu vara uttömt. Men det finns även stora fyndigheter i Sri Lanka, Madagaskar, USA och Pakistan för att nämna några, även om ingen slår Brasilien när det kommer till storleken än så länge.

Den färg på akvamarin som är mest eftertraktad är klart djupare blå till grönaktig blå och kallas för Santa Maria efter den ort i just Brasilien som man identifierade denna för första gången. Denna version av akvamarin är unik eftersom det inte går att förbättra genom värmebehandling som andra akvamariner.

Akvamarin i smycken

Ring med tre infattade akvamariner

Precis som de flesta ädelstenar så är akvamarinen perfekt för smycken. Inte bara på grund av sin vackra färg utan också sin hårdhet (7,5-8 på Mohs skala). Den är lätt att slipa och slipa till olika former och anpassas till många olika smycken.

En form som är vanligt förekommande i smycken är ganska stora så som droppformade, ovala, rektangulära trappslipade eller smaragdslipade akvamariner.

 

Behandlingar av akvamarin

Som många andra färgade ädelstenar är det vanligt att den behandlas. I akvamarinens fall är det främst värmebehandling för att förbättra färgen och få fram en mer djupblå ton, men också för att förstärka kvalitén på stenen.

En av styrkorna hos akvamarinen är just att den är väldigt klar i sig själv, och inte förlorar sin glans när den behandlas. Absolut vanligast är det att stenen används till utsmyckning av ringar, och ju klarare blå färg desto mer exklusiv är den.

 

Hur mycket är en akvamarin värd?

När man värderar en akvamarin i pengar så tittar man på fyra olika egenskaper: färg, slipning, klarhet och karatvikt. Exempelvis är Santa Maria akvamarinen mycket eftertraktad för sin sällsynta, djupblåa färg samt för att den är sällsynt och helt obehandlad till skillnad från de flesta andra akvamariner.

En naturlig, obehandlad akvamarin har nämligen ett mångdubblat värde än den som är behandlad.

Även inom samlarsfären är Santa Maria eftertraktad. För de flesta samlare handlar det om färgen och hur ljuset reflekteras i just den stenen – och personlig smak.

Liksom många andra ädelstenar så är akvamarin populär i många kungliga smycken.

Vid Meghan Markle och Prins Harrys bröllop bar Meghan ett smycke under kvällens festligheter som en gång tillhört prinsessan Diana. Det var en ring med en vacker akvamarin. Enligt uppgifter ska den ringen vara värd 900 000 kronor.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0