Webbshop

ACCESSOARERNA GÖR MANNEN OCH ÄR EN SÄKER INVESTERING

4 min läsning

Modetips

Datum 5 juni 2020
innehåll Simon Wakeus

Modetips

Datum 5 juni 2020
innehåll Simon Wakeus
Foto Förnamn Efternamn

Hur skulle ni beskriva den trend som är hetast inom området accessoarer för män?

– Trenden nu är medvetenhet. Man vill visa att man har koll på sina accessoarer, att man inte bara köpt något utan att ha en tanke med sitt köp – att man till och med haft ett investeringssyfte. Man vill visa att man har råd att köpa något mer exklusivt, mer pricken över i:t och samtidigt tänka klimatsmart. Tittar man på de olika varugrupperna så börjar 70- och 80-talsklockor komma tillbaka. Både 70- och 80-talisterna köper sig tillbaka i tiden genom en särskild klocka som pappa hade. Det gäller även väskor, manschettknappar, solglasögon – man vill ha vintage och ett objekt som bär en historia.

 

Vilka faktorer tror ni har väckt liv i den trenden?

– Helt klart att allt fler börjar få öga för detaljer och är mer medvetna om vilken stil de har och vill ha. Modemedvetenheten har blivit en tillgång och ger ett väl etablerat helikopterperspektiv – en stilmedvetenhet som gör att allt fler ser till att matcha olika delar av garderoben med rätt accessoarer. Det börjar att, likt på 1920-talet, bli viktigt med detaljerna. Det kunde tidigare vara häftigt att köpa den där Porschen, men man hade varken kunskapen eller känslan för att den egentligen inte matchade stilen man trodde att man hade.

 

Vilka varumärken/designers inom accessoarer håller bäst i värde?

– Vi skulle nog säga att det främst är märken eller designers som – Rolex, Omega, Patek Phillippe, Louis Vuitton, Mulberry, Chanel, Hugo boss, Tiffany & Co och Cartier.

 

Vad ska man tänka på när man väljer bland en samling av äldre klockor? Duger farfars guldklocka, för lång och trogen tjänst?

– Nja, vet inte om just guldklockor är det heta, mer att den kanske har en historia. Men historian ska inte handla om lång och trogen tjänst. Det tar bort spänningen. Man kan inte bygga en egen historia kring klockan, vilket män gör ibland. En omärkt klocka har en oskriven framtid och en historia som bara ägaren känner till och kan förmedla, det är det som bygger spänning och intresse.

Rolex och manschettknappar

Vilka märken av vintageklockor är trendmässigt rätt i vår?

– Rolex, kanske lite tråkigt men så är det. Eller japanska klockor från 70- och 80-tal och då de första modellerna som kom i en serie, däribland Casios klocka med miniräknare eller en Seiko”5”.

 

Vilken är den mest hållbara investeringen bland äldre klockor?

– Stålklockor, ämnade för specifika ändamål såsom sport och flyg. Omega, Rolex och Breitling tål de mest extrema förhållanden. De är mycket populära och står sig i värde.

 

Hur ser ni på guld som investeringsmodell idag?

– Guld har alltid på sikt varit en bra investering, tittar man tillbaka 10 år så har guldet ökat markant. Idag står guldet väldigt högt i pris. Men om man ser på längre sikt så är det en trygg investering men nu med liten värdeökning.

 

Har ni någon framgångshistoria där ni på Sefina fick erfara bra affärer för kunder kring accessoarer för män?

– Det finns historier om klockor som vi värderats till några tusen men som sedan sålts för betydligt högre summor. Då har det varit något specifikt och intressant med urverket som vi inte kunnat se eftersom vi inte öppnar klockorna vid belåning. Likaså när en trend precis har slagit, då vill alla vara bland de första på objektet. Ingen vill vara sist på bollen. Då finns det inget tak för hur mycket man vill eller kan betala för exempelvis en vintageväska från Louis vuitton, Chanel eller Mulberry.

 

Artikeln publicerade ursprunligen i Dagens Nyheters helgbilaga Stockhholmsmagasinet.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Totalsumma:
0,00:-
Totalsumma:
0,00:-
Continue Shopping
0