Blogg

Auktioner på nätet – så fungerar det

Publicerat 2017-04-21
av Sefina

Tack vare internet har det blivit mycket enklare att göra riktigt grymma klipp när det kommer till auktioner. Vi går igenom vad som gäller och vad du bör tänka på när du ska buda på objekt vid auktioner online.

Vad är en nätauktion?

En auktion är alltid en auktion. Det innebär att grundprincipen, det vill säga att ett eller flera objekt presenteras och alla som är närvarande får buda på objektet, är densamma oavsett om det sker i en sal eller på nätet. Det finns olika typer av auktionssidor att välja mellan för dig som söker auktioner på nätet, från enorma nätmarknaden Tradera till ett flertal mindre men minst lika bra auktionssidor. Skillnaden mellan Tradera och de auktionssidorna som drivs av auktionsföretag är objekten som visas upp. De stora auktionssidorna har oftast ett mycket mer exklusivt och värdefullt utbud. De flesta auktioner på nätet fungerar på samma sätt, oftast bara med några få detaljer som skiljer sidorna åt.

Hur fungerar auktioner på nätet?

Allt börjar med att du besöker en hemsida som auktionerar ut objekt online. På sidan kan du nästan alltid kolla igenom en katalog eller på något annat sätt se vilka objekt som auktioneras ut. Ibland går det att buda på objektet direkt eller åtminstone förbereda hur stort ditt maxbud kommer att bli. När auktionsdagen väl anländer administreras de olika buden tills det vinnande budet klubbas.

Innan auktionen börjar kan du se ett utropspris, vilket är det belopp som auktionsbolaget värderar varan till. Vissa bolag har även ett bevakningspris, vilket är ett sätt för auktionsbolaget att se till att varan inte auktioneras bort för billigt. Bevakningspriset är hemligt men brukar ligga runt 25% under utropspriset. När du väl har lagt ett bud så har du bundit dig till att genomföra köpet (om du vinner auktionen).

De allra flesta auktionsbolag erbjuder idag olika tjänster som gör att du både kan ha koll på budgivningen online eller själv lägga buden live under själva auktionsdagen.

Bra att tänka på inför dina kommande nätauktioner

Om du är sugen på att buda på olika objekt är det bra att tänka på att det kan tillkomma lite kostnader. Först och främst tar auktionshuset ut en avgift, dock inget som köparen behöver tänka på utan de tar en del av pengarna som du betalar. Det du däremot behöver tänka på är frakten. Om du inte är på plats för att kunna köra hem objektet kan auktionsbolaget behöva skicka den till dig. Om du har budat hem en riktigt stor och tung staty kan du nog tänka dig hur saftig fraktkostnaden kommer att bli.

Auktioner hos Sefina

Hos Sefina görs alla auktioner i samarbete med Kaplans, föremålen går att se i deras butik i Stockholm om man vill kika på det innan auktionen går av stapeln. Här hittar du mer information och datum om våra nätauktioner.